Najnovije vesti

BRITANSKI AVIO-GIGANT PROPAO: 150.000 putnika ostavljeno na cedilu, ugroženo 20.000 radnih mesta
Foto: AP

jedna od najstarijih avio-kompanija na svetu

BRITANSKI AVIO-GIGANT PROPAO: 150.000 putnika ostavljeno na cedilu, ugroženo 20.000 radnih mesta

Planeta

Više od 600.000 turista koji su rezervisali odmore ili su na odmoru preko tur-operatera "Tomas Kuk" proveli su nedelju pitajući se da li će uspeti da se vrate kući, pošto je ta turistička kompanija, jedna od najstarijih i najvećih na svetu, došla na ivicu bankrota.

Kompanija opterećena dugom, koja je u petak potvrdila da traži 200 miliona funti (250 miliona dolara) da ne bi propala, vodila je razgovore sa akcionarima i poveriocima u pokušajima da spreči propast.

 

Kako se navodi, bankrot bi mogao da ostavi na cedilu na oko 150.000 putnika iz Britanije, zajedno sa stotinama hiljada iz drugih zemalja, mada je kompanija pokušala da uveri kupce da će letovi biti normalno nastavljeni.

foto: EPA

Većina britanskih turista koji su koristili usluge kompanije "Tomas Kuk" je zaštićena je vladinim programom putnog osiguranja, koji omogućava da mogu da se vrate kući ako britanski operater propadne dok su u inostranstvu.

 

Finansijske poteškoće su takođe su pokrenule pitanja u vezi sa poslovima 22.000 ljudi zaposlenih u kompaniji širom sveta, uključujući 9.000 u Britaniji.

Sindikati i britanska opoziciona Laburistička stranka pozvali su vladu da finansijski interveniše kako bi spasila radna mesta ako kompanija ne uspe da

prikupi potrebna sredstva iz privatnog sektora.

Ako bi kompanija bankrotirala, britanska uprava civilnog vazduhoplovstva verovatno bi naredila da se pokrene velika operacija povratka turista, kao što je to učinila i kada se slično dogodilo Monarh Erlajnsu pre skoro dve godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je poručio da britanski turisti neće biti ostavljeni na cedilu.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...