PENZIONERKA RAZBILA MIT DA U NEMAČKOJ TEČE MED I MLEKO: Petra se preselila u jednu susednu zemlju i UŽIVA KAO NIKAD U ŽIVOTU (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

pokazala im

PENZIONERKA RAZBILA MIT DA U NEMAČKOJ TEČE MED I MLEKO: Petra se preselila u jednu susednu zemlju i UŽIVA KAO NIKAD U ŽIVOTU (VIDEO)

Planeta -

Ni u Nemačkoj ne teče med i mleko, a to je dokazala Nemica Petra Kalenbah koja se nakon odlaska u penziju odlučila preseliti u Bugarsku.

Naime, ona u Nemačkoj ne može da živi od svoje penzije pa je odlučila da potraži sreću u državi u kojoj je život jeftiniji. O njoj je snimljen dokumentarni film 'Bugarski san'.

"Petra Kalenbah u svojoj 65. godini odluči kako želi kvalitetniji život jer ima mesečnu penziju od 700 evra i kada plati stan 500 evra mesečno i ostale troškove, njoj ostane nekih 20 evra na raspolaganju. Ona želi puno više od života i smatra da treće doba nije prilika za čekanje smrti, nego prilika za početak nekog novog života. Ja sam nju u stvari hteo da prikažem kao nekog junaka koji se u svojoj 65. godini odluči da preseli u Bugarsku, čiji jezik ne poznaje, ne poznaje ni ćirilicu, ali želi kvalitetniji i bogatiji život nego u Nemačkoj. U Hamburgu je ona čak odlazila po humanitarnu pomoć koja se deli jednom nedeljno", ispričao je reditelj Srđan Šarenac za Dojče vele.

Pojasnio je kako ona sada u Bugarskoj stan plaća 155 evra mesečno te da od svoje penzije može puno kvalitetnije da živi. "Može da si priušti i odlazak u pozorište i u bioskop, može da ode na večeru,... Dakle sve ono što u Nemačkoj nije mogla da ima iako je rođena Nemica i iako je tamo provela ceo životni vek i zaradila nemačku penziju", kaže reditelj.

Bugari su je, dodaje, odlično prihvatili, a s najboljom prijateljicom komunicira preko Gugl prevodioca. Na pitanje živi li ona 'bugarski san', Šarenac odgovara: "Da, da. Petra sada živi šest godina u Bugarskoj. Ona je i dalje u gradiću Kavarni gde je otvorila umetničku galeriju i gde izlaže svoje slike. Pojašnjava kako je filmom želeo da razbije predrasude jer se s Balkana gleda na Nemačku kao zemlju u kojoj teče med i mleko. "Ja sam zapravo svojim filmom htio da razbijem taj stereotip i pokazati da u Njemačkoj postoje i siromašni slojevi stanovništva kao što su nemački penzioneri. Mnogi od njih su svoj ceo radni vek proveli u Nemačkoj, radili 35-40 godina da bi na kraju završili sa 700-800 evra sa čime oni teško, teško preživljavaju", kaže Šarenac.

Kurir.rs/Večernji Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track