GROMADA OD 34 METRA DANAS PROLEĆE PORED NAS: Naučnici su ovaj asteroid primetili u zadnji čas! Biće ovo najopasniji susret u poslednjih 115 godina!
Foto: Profimedia

opasnost iz svemira

GROMADA OD 34 METRA DANAS PROLEĆE PORED NAS: Naučnici su ovaj asteroid primetili u zadnji čas! Biće ovo najopasniji susret u poslednjih 115 godina!

Planeta -

Zemlja se sprema za još jedan bliski susret sa ogromnom svemirskom gromadom i to veoma uskoro.

Astronomi su prvi put primetili asteroid ranije prošle nedelje, a nazvali su ga 2019 TA7. Približava nam se brzinom od 36.210 kilometara na sat i veruje se da će stena od 34 metra projuriti pored naše planetedanas tokom dana, pokazuju podaci NASA. Biće to najbliža poseta ovog asteroida u poslednjih 115 godina.

2019 TA7 nalazi se u grupi nedavno otkrivenih asteroida koji ovih dana prolaze blizu Zemlje.

Ovaj leteći kamen kruži oko sunca za šta mu treba 240 dana, a pored Zemlje prođe otprilike jednom godišnje. Međutim, ovaj dolazak biće najbliži susret u 115 godina. Doći će na razdaljinu koja je 50 puta bliža nego nama najbliža planeta Merkur, odnosno, na otprilike 1,5 miliona kilometara.

Kada je reč o ovim nebeskim telima, stručnjaci već neko vreme upozoravaju da Zemlja nema apsolutno nikakvu odbranu od asteroida koji lete prema nama. Zbog toga su čak i Ujedinjene nacije proglasile Svetski dan asteroida, kako bi probudili svest oko te mogućnosti, a za datum su odabrali 30. jun kao podsetnik na Tungusku eksplozije 1908.

Tada je nsažna eksplozija prasnula u Sibiru, a pretpostavlja se da je asteroid pao i izgoreo iznad tog područja.

Kurir.rs/RT Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track