POREĐENJE SA 1996. GODINOM: Orban izgubio Budimpeštu i još 10 gradova!
Foto: EPA / Szilard Koszticsak, EPA/Srđan Suki

ŠOK

POREĐENJE SA 1996. GODINOM: Orban izgubio Budimpeštu i još 10 gradova!

Planeta -

Partija Fides mađarskog premijera Viktora Orbana pretrpela je veliki poraz na lokalnim izborima održanim u nedelju.

Nakon pobede opozicije u Budimpešti i još nekoliko gradova, nameće se poređenje sa bivšim predsednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, čiji je pad 2000. godine u stvari započeo porazom na lokalnim izborima u Beogradu i drugim gradovima 1996. godine

Priznao poraz

Liberal Gergelj Karačoni (44), jedan od lidera stranke Dijalog za Mađarsku, novi je gradonačelnik Budimpešte, a pobedio je Orbanovog čoveka Ištvana Tarlosa sa 50 prema 44 odsto glasova. Bivši gradonačelnik mađarske prestonice priznao je poraz i čestitao rivalu, inače jedinom kandidatu opozicije.

"Odvešćemo grad iz 20. u 21. vek. Budimpešta će biti zelena i slobodna, vratićemo je nazad u Evropu" poručio je Karačoni.

foto: EPA / Szilard Koszticsak

On je rezultate uporedio s onima u Turskoj, gde je predsednik Redžep Tajip Erdogan izgubio vlast u Istanbulu i Ankari.

"Istanbul je glasao protiv agresivne i neliberalne sile umnogome slične Orbanovom režimu" objasnio je novi gradonačelnik, protiv koga je vođena negativna kampanja, u kojoj je predstavljen kao borac za migrante i nesposoban političar.

foto: AP / Presidential Press Service

Orban, koji je bio premijer od 1998. do 2002, pa ponovo od 2010, obećao je i da neće sarađivati sa lokalnim samoupravama u kojima izgubi njegov Fides. Međutim, pitanje je da li može da ostane pri tome ako se ima u vidu da je, uz Budimpeštu, opozicija (u kojoj su stranke od krajnje levice do krajnje desnice) uspela da osvoji 10 od 23 velika grada.

"Novi sistem saradnje opozicije uspeo je da napravi prvu pukotinu u Orbanovom sistemu i sada je sigurno da će se on nastaviti do izbora 2022. godine" rekao je Andraš Biro-Nađ, mađarski analitičar.

Okrnjena vlast

Izlaznost na izborima u nedelju bila je oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odaziva birača na lokalnim izborima od obnove demokratije u Mađarskoj 1990.

"Pobeda opozicionih stranaka u nekoliko gradova u Mađarskoj, uključujući i Budimpeštu, dokaz je da su građani te zemlje glasali protiv populizma. Ovi izbori me podsećaju na pobedu demokratske opozicije nad Miloševićem, u zimu 1996/97, kada je dotadašnja vlast nepovratno okrnjena, a opozicija na lokalu dobila resurse za presudnu bitku koja će se okončati 5. oktobra 2000. godine" ocenio je Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Lična karta

foto: Profimedia

Viktor Orban Rođen: 31. maj 1963. Mesto: Sekešfehervar, Mađarska Stranka: Fides Brak: Oženjen Deca: Petoro

Lična karta

foto: Profimedia

Gergelj Karačoni Rođen: 11. jun 1975. Mesto: Feherđarmat, Mađarska Stranka: Dijalog za Mađarsku (PM) Brak: Oženjen Deca: Jedno, sin

( Kurir, Foto: EPA / Szilard Koszticsak, EPA/Srđan Suki )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja