PUKLA BRUKA U VATIKANU! Procurio skandal o teškim finansijskim muljanjima! Besni papa oterao svog glavnog telohranitelja!
Foto: Profimedia

PRETRESI I ISTRAGA

PUKLA BRUKA U VATIKANU! Procurio skandal o teškim finansijskim muljanjima! Besni papa oterao svog glavnog telohranitelja!

Planeta -

Domeniko Đani, dugogodišnji šef obezbeđenja u Vatikanu i glavni telohranitelj pape Franje, podneo je ostavku zbog curenja informacija iz istrage o navodnim finansijskim malverzacijama u Vatikanu.

Odlazak Đanija (57), bivšeg pripadnika italijanske tajne službe, koji je na funkciji u Vatikanu od 2006. godine, sledi posle pretresa bez presedana koji su njegovi ljudi izveli 2. oktobra u dva ključna odeljenja u Vatikanu - Upravi za finansijske informacije i Državnom sekretarijatu.

Od tada, u Vatikanu vlada uznemirenost zbog curenja interne policijske objave sa fotografijama petorice službenika Vatikana, uključujući i dvojicu zaposlenih u Upravi za finansijske informacije i jednog monsinjora iz Državnog sekretarijata.

Izvori u Vatikanu navode da je papa ljut zbog toga što je informacija o toj objavi, koja po formatu liči na flajer sa "najtraženijim" licima, dospela u javnost. Policijska objava je predata čuvarima kapija u Vatikanu, kako petoro osumnjičenih ne bi mogli da uđu, zato što su "prethodno suspendovani".

Papa je naredio istragu o curenju informacija, naveo je Vatikan.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track