KURDI SE BORE KAO LAVOVI: Kurdski borci u kontraofanzivi protiv turske vojske i pobunjenika! Oslobodili Ras al-Ajin i napreduju!
Foto: AP, EPA/Srdjan Suki

PAKAO U SIRIJI

KURDI SE BORE KAO LAVOVI: Kurdski borci u kontraofanzivi protiv turske vojske i pobunjenika! Oslobodili Ras al-Ajin i napreduju!

Planeta -

DAMASK - Kurdske Jedinice za zaštitu naroda preuzele su kontrolu u Ras al-Ajinu posle kontraofanzive pokrenute pošto je turska vojska sa svojim saveznicima 12. oktobra zauzela ovaj pogranični grad u Siriji.

Kurdi vode intenzivnu borbu na obodima gradova s naoružanim jedinicama sirijskih pobunjenika koji podržavaju vojnu invaziju Turske na sever Sirije.

Reč je o oko 14 000 boraca koje je naoružala i pripremila Ankara, a koji su većinom bili u redovima islamističkih milicija Muslimanskog bratstva ili "kalifata". Sada se zovu "Slobodna sirijska vojska".

foto: Profimedia

Ekstremisti i pobunjenici, turski saveznici: tzv. Slobodna sirijska vojska

Kurdi pokušavaju da oslobode obližnji grad Tel Halaf od pobunjenika, a izveštaji o sukobima stižu i iz pograničnog grada Kobanea, koji se nalazi na istočnoj obali reke Eufrat.

Juče su kurdske trupe osujetile plan turskih saveznika da preseku strateški put koji prolazi duž granice i povezuje sirijski ekonomski centar Alep sa gradom Al Hasaka u istoimenoj provinciji. Kako se navodi, napad turskih snaga i njihovih saveznika je odbijen.

foto: EPA

Kurdi oduševljeno dočekali vladinu vojsku, Sirijsku arapsku armiju

U međuvremenu su stigle i jedinice državne vojske, Sirijske arapske armije, i razmestile se na severu provincije Al-Hasaka u dogovoru sa Kurdima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track