Najnovije vesti

JEDNI BEŽE S RATIŠTA, A DRUGI DOLAZE: Američka i sirijska vojska OČI U OČI! Ovako su se mimoišli na severu Sirije! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Ruptly

OFANZIVA U SIRIJI

JEDNI BEŽE S RATIŠTA, A DRUGI DOLAZE: Američka i sirijska vojska OČI U OČI! Ovako su se mimoišli na severu Sirije! (VIDEO)

Planeta

Američke trupe i sirijsko-arapska armija odana Bašaru al Asadu našle su se oči u oči i mirno prošle jedne pored drugih. Možda bi drugačiji scenario bio očekivan, ali ovog puta okršaja nije bilo jer su jedni bežali, a drugi dolazili na bojište.

Snimak je zabeležila agencija RT, na severu Sirije, nedaleko od pograničnog grada Kobanija.

Na kratkom snimku vidi se američki vojni konvoj od nekoliko oklopnih vozila koji napuštaju grad, dok ka gradu ide nekoliko vojnih vozila sirijske vojske.

Čini se da su i jedni i drugi bili u žurbi - sirijska vojska zbog Erdoganove ofanzije na severoistok Sirije naseljen Kurdima, a američke trupe da se što pre povuku sa bojišta po naređenju Donalda Trampa.

Nekoliko dana ranije, Kurdi sa severa Sirije i vojska odana Asadu sklopili su neočekivan, pa čak i paradoksalan savez, ako se ima u vidu da su Kurdi i pobunjenici iz redova Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na čijoj strani ratuju Kurdi, na početku osmogodišnjeg rata u Siriji bili protiv Asada.

Savez je inicirala odluka Donalda Trampa da povuče svoje trupe sa severa Sirije i time otvori put za ofanzivu Turske. Erdogan je operaciju ironičnog naziva "Izvor mira" počeo pre nekoliko dana, od kada se i sirijska vojska razmešta u kurdskim gradovima na severu. Do početka ove operacije, Kurdi i SDF su bili saveznici SAD na terenu.

Inače, Ankara smatra kurdske milicije terorističkim grupama zbog veza sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja decenijama tražeći otcepljenje juga Turske od ostatka zemlje. Zvanično objašnjenje Turske za upad u Siriju je uspostavlajnje "sigurne zone" široke 30 kilometara od zajedničke granice i smeštaj izbeglica na toj teritoriji.

Kurir.rs/RT

Foto: Printscreen/Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...