Najnovije vesti

NEKA NAPOLEON BRANI KURDE: Donald Tramp šokirao sve u pokušaju da opravda povlačenje iz Sirije!
Foto: Profimedia, EPA/Shawn Thew

bruka

NEKA NAPOLEON BRANI KURDE: Donald Tramp šokirao sve u pokušaju da opravda povlačenje iz Sirije!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp predložio je u ponedeljak da bi sirijski Kurdi, bivši saveznici SAD, mogli da traže zaštitu od francuskog cara Napoleona Bonapartea nakon što je predsednik SAD naredio povlačenje 1.000 američkih trupa iz zemlje.

Turska je ranije pretila da će upasti na severoistok Sirije nakon što je prošle sedmice izvela vojni napad na Kurde u Sirijskom Kurdistanu, ostavivši više od 300 mrtvih na obe strane i poslavši 160.000 izbeglica.

„Svako ko želi da pomogne Siriji u zaštiti Kurda, ima moju podršku, bilo da su to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparta. Nadam se da će se svi dobro snaći, udaljeni smo 10.000 kilometara! “, napisao je Tramp na Tviteru.

On je branio svoju odluku da napusti severoistočnu Siriju i Kurde, rekavši da je američka misija za poraz Islamske države u regionu ostvarena "100 odsto".

Predsednik je rekao da bi sirijski predsednik Bašar al Asad trebalo da brani region.

„Neka Sirija i Asad zaštite Kurde i bore se protiv Turske za svoju zemlju. Rekao sam svojim generalima, zašto bismo se borili za Siriju i Asada kako bismo zaštitili zemlju našeg neprijatelja? “, napisao je Tramp.

Kurdska Stranka demokratske unije PID i njeno vojno krilo IPG / IPJ, smatraju se najefikasnijm protivnicima ID u Siriji, i SAD im je pružio oružje. IPG, koja je okosnica snaga Sirijskih demokratskih snaga, oslobodila je deo Sirije od Islamske države.

Kurdske snage su u martu 2019. proterali Islamsku državu sa poslednjeg dela teritorije u istočnom sirijskom selu Baguz.

Sirijski Kurdi uhapsili su hiljade lokalnih i stranih boraca za koje se sumnja da se bore za Islamsku državu, kao i hiljade žena i dece.

11.000 kurdskih boraca i muškaraca ubijeno je u pet godina rata za uklanjanje "kalifata" Islamske države koji je nekada pokrivao područje veličine Velike Britanije u Siriji i Iraku, rekli su kurdski zvaničnici.

Kurir.rs/ekurd.net Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...