EU I BRITANIJA POSTIGLI SPORAZUM O BREGZITU: Razvod će biti miran, dogovor je fer i izbalansiran!
Foto: AP

neočekivano

EU I BRITANIJA POSTIGLI SPORAZUM O BREGZITU: Razvod će biti miran, dogovor je fer i izbalansiran!

Planeta -

Dogovor o Bregzitu postignut je danas u Briselu, potvrdili su Boris Džonson i Žan-Klod Junker.

"Dobili smo novi novi posao koji nam vraća kontrolu - sada bi parlament trebalo da završi sa Bregzitom u subotu kako bismo mogli da pređemo na druge prioritete poput troškova života, NHS-a, nasilnog kriminala i našeg okruženja # GetBrekitDone #TakeBackControl", stoji u tvitu britanskog premijera Borisa Džonsona.

"Tamo gde postoji volja, postoji #deal - imamo ga! To je pravičan i uravnotežen sporazum za EU ​​i Veliku Britaniju i to potvrđuje našu obavezu da pronađemo rešenja. Preporučujem da #EUCO odobri ovaj dogovor", tvitovao je Žan-Klod Junker, prdsednik Evropske komisije.

U pismu Donaldu Tusku, Junker je naveo da i dalje "duboko žali" zbog rezultata referenduma 2016. godine, ali je rekao da je u interesu EU "uredan i prijateljski izlazak Velike Britanije iz naše unije".

Pregovarači su postigli dogovor o revidiranom Protokolu o Irskoj/Severnoj Irskoj i o revidiranoj političkoj deklaraciji 17. oktobra 2019. Oboje je podržala Evropska komisija. Premijer Ujedinjenog Kraljevstva takođe je nagovestio njihovo odobrenje.

"Preporučujem da Evropski savet na svom narednom sastanku odobri revidirani Sporazum o povlačenju i političku deklaraciju", rekao je Junker

Kurir.rs/RT/Evening star

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track