SATELITSKI SNIMCI OTKRILI: Kinezi grade još jedno čudo, a Zapadu neće biti nimalo svejedno! (FOTO)
Tip 001A, Foto: Profimedia

NA MOĆNOM BRODOGRADILIŠTU

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI: Kinezi grade još jedno čudo, a Zapadu neće biti nimalo svejedno! (FOTO)

Planeta -

Satelitski snimci visoke rezolucije pokazuju da gradnja kineskog nosača aviona i brodogradilišta napreduje.

Kako tvrde analitičari, taj brod biće prvi od nekoliko velikih plovila koja će biti proizvedena na tom mestu. Iako će to biti treći nosač u domaćoj proizvodnji, biće prvi pune veličine.

Snimci brodogradilišta Đangnan izvan Šangaja napravljeni su prošlog meseca, a medijima ih je prosledio Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Analitičari CSIS-a ukazuju na prefabrikovane delove, vodonepropusne pregrade i druge komponente lagerovane u blizini, prema kojima procenjuju da bi trup trebalo da bude završen u roku od 12 meseci, nakon čega će verovatno biti prebačen u novonapravljenu luku, gde će biti uz dok dok ne bude gotov.

Ogromna nova luka na ušću Jancekjanga, sa dokom dugim skoro kilometar i velikim fabrikama za proizvodnju brodskih delova, skoro je kompletno završena. Veličinom daleko nadmašuje postojeću luku u blizini u kojoj su građeni razarači i drugi bojni brodovi.

"Vidimo spor, ali stalan napredak u gradnji trupa, međutim, ono što mislim da je zaista iznenađujuće je istovremeni ubrzani rad na okolnoj infrastrukturi“, kazao je analitičar Metju Faniol i dodao da je teško i zamisliti da se sve to gradi samo zbog jednog broda.

Vojni analitičar iz Singapura Kolin Koh kaže da moderna, namenski napravljena fabrika na slabo naseljenom ostrvu Jangce može biti bezbednija nego brodogradilišta Dalijan na severu Kine. Takođe bi mogla saradnji između komercijalnih i vojnih brodograditelja.

Kineska vojska nedavno je porinula četiri velike krstarice tipa 055 i prvi veliki nosač helikoptera, poznat kao tip 075.

Očekuje se da će brod koji se gradi biti prvi kineski nosač aviona sa ravnom palubom i sistemom za lansiranje aviona katapultom, što će mu omogućiti da koristi širi dijapazon aviona i teško naoružane borbene letelice.

Prva dva kineska nosača aviona, nazvana tip 001, relativno su mala i mogu da prime do 25 letelica koje se lansiraju sa rampi ugrađenih u palube. Američki nosači uglavnom nose skoro četiri puta veći broj aviona.

Vojni analitičari veruju da su nosači tipa 001 izgrađeni kao platforme za obuku za flotu od šest nosača pune veličine koja će biti izgrađena do 2030. godine.

Oni ukazuju na to da se usvajanje tehnologije gradnje i upotrebe nosača aviona smatra veoma teškim, a ključni problem je zaštita tako velikog i važnog površinskog cilja upotrebom plovila u pratnji, podmornica i aviona.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: EPA/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track