DŽONSON U NOVIM PROBLEMIMA: Odloženo glasanje o Bregzitu! (VIDEO)
Foto: EPA/UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR

prepucavanje

DŽONSON U NOVIM PROBLEMIMA: Odloženo glasanje o Bregzitu! (VIDEO)

Planeta -

Glasanje o sporazumu Borisa Džonsona s EU o Bregzitu je odloženo.

Plan britanskog premijera Borisa Džonsona da parlament danas usvoji njegov sporazum o istupanju iz EU doveden je u pitanje pošto su poslanici najpre glasali da li da odlože donošenje te odluke. Džonson je na vanrednoj sednici parlamenta pozvao poslanike da ratifikuju sporazum koji je on dogovorio s ostalim liderima EU. Prema njegovim rečima, poslanici treba da se "ujedine kao demokrate da bi okončali iznurujući spor" koji potresa zemlju već više od tri godine.

"Sada je vreme da se Donji dom ujedini (...) jer verujem da se građani tome nadaju i to očekuju", izjavio je britanski premijer.

Međutim, do tog glasanja možda neće još doći. Predsedavajući parlamenta Džon Berkau je rekao da će prvo dozvoliti glasanje o amandmanu kojim se glasanje o sporazumu odlaže za drugi dan. Podnosioci tog amandmana tvrde da će njime biti uklonjena opasnost od izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra jer zakon nije usvojen.

Ako amandman bude usvojen, Džonson će biti nateran da od EU traži novo odlaganje Bregzita. Džonson je nagovestio da će odlaganje zatražiti pod pritiskom. Na to ga obavezuje zakon, ali on tvrdi da "i dalje smatra da je dalje odlaganje besmisleno, skupo i ozbiljno narušava poverenje javnosti".

foto: EPA/UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR

Sporazumu se protive opozicioni laburisti, Liberalne demokrate, Škotska nacionalna partija, ali i severnoirska Partija demokratskih unionista (DUP), saveznik vladajućih konzervativaca od čijih glasova zavisi manjinska vlada. Da bi sporazum imao šanse da bude usvojen, Džonson će morati da ubedi ne samo DUP već i deo laburističkih poslanika.

Lider laburista Džeremi Korbin je danas rekao da Džonsonov sporazum s EU u opasnost dovodi poslove, prava gradjana, životnu sredinu i zdravstvenu službu.

Barkli: Džonsonov sporazum o Bregzitu je bolji za ekonomiju nego od Mejove

Britanski ministar zadužen za izlazak Vellike Britanije iz Evropske unije Stiven Barkli izjavio je danas da se ne slaže sa ocenom guvernera Banke Engleske da je sporazum koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom o Bregzitu za ekonomiju gori od onog koji postigla njegova prethodnica Tereza Mej.

On je za Bi-Bi-Si rekao da taj sporazum omogućuje Velikoj Britaniji da odblokira postizanje sporazuma s drugim stranama širom sveta i rešava ključno pitanje odnosa britanske pokrajine Severne Irske i Republike Irske, članice EU.

Na pitanje zašto vlada nije objavila analizu posledica koji će postignuti sporazum imati, Barkli je rekao da je sporazum postignut tek u četvrtak.

"Imali smo samo dva dana", rekao je ministar.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: EPA/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track