Najnovije vesti

USPEŠNO PROŠAO NAJDUŽI LET NA SVETU! Avion leteo 19 SATI BEZ STAJANJA! Preleteli 16.000 km u cugu i UŠLI U ISTORIJU! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NAJDUŽI LET NA SVETU

USPEŠNO PROŠAO NAJDUŽI LET NA SVETU! Avion leteo 19 SATI BEZ STAJANJA! Preleteli 16.000 km u cugu i UŠLI U ISTORIJU! (VIDEO)

Planeta

SIDNEJ - Australijska avio-kompanija Kvantas uspela je da realizuje najduži let bez sletanja koji je trajao skoro 20 sati od Njujorka do Sidneja.

Kompanija je želela da proveri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro ceo dan podnošljivi, a probni let nazvan je "Projekat izlazak Sunca" (Project Sunrise).

Avion je preleteo 16.015 kilometara, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta.

"Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vreme leta", kazao je Fil Keps iz osoblja Kvantasa.

Australijska avio-kompanija namerava da pomeri granice dugih letova, a najavljuju da ce ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine. Na ovom letu ipak je letelo samo 50 osoba, a u tu cifru je ubrojana i posada, ali i istraživači, koji su beležili sve što se dešava za vreme leta.

Kvantas je u saradnji sa istraživačima hteo da proveri kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do džet lega. Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo telo ponaša i reaguje na promene tokom leta.

Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mesec dana, kada će leteti od Londona do Sidneja.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...