BRITANCIMA SE ŽURI, A EVROPA SE POIGRAVA SA NJIMA: EU odlučila da pričeka sa odgovorom da li će odložiti Bregzit
Foto: Profimedia

napetost oko izlaska

BRITANCIMA SE ŽURI, A EVROPA SE POIGRAVA SA NJIMA: EU odlučila da pričeka sa odgovorom da li će odložiti Bregzit

Planeta -

Evropska unija će, umesto da žuri, radije na kratko odložiti konačnu odluku o zahtevu britanskog premijera Borisa Džonsona o ponovnom odlaganju Bregzita, izjavile su neimenovane evropske diplomate posle današnjeg 15-minutnog sastanka.

Britanski parlament odbio je da glasa u subotu o Džonsonovom novom sporazumu o Bregzitu, što ga je nateralo da traži treće odlaganje izlaska Britanije iz evropskog bloka, preneo je Rojters. Do sada je bilo predviđeno da Britanija izađe iz EU 31. oktobra.

foto: EPA

Na retkom nedeljnom sastanku ambasadora 27 država članica, odlučeno je da dogovor sa Džonsonom bude prosleđen Evropskom parlamentu na potrebno odobrenje. Evropski parlament će zasedati naredne sedmice u Strazburu.

"Čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati do kraja nedelje, nadajući se da ćemo do tada videti i kako se stvari razvijaju u Londonu", rekao je jedan visoki evropski diplomata.

Drugi diplomata je rekao da je sastanak bio kratak, bez pitanja i diskusije.

"Mi čekamo", dodao je on.

foto: AP

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije sastao se danas u Briselu s ambasadorima država članica EU kako bi razmotrili moguće posledice zahteva za novo odlaganje Bregzita koji je uputio britanski premijer Boris Džonson.

Upitan da li bi lideri EU bili spremni da odobre novo odlaganje Bregzita, Barnije je rekao samo da će predsednik Evropskog saveta Donald Tusk održati konsultacije "u narednim danima", prenosi Asošiejted pres.

Barnije je kazao i da je s ambasadorima imao "veoma kratak i normalan sastanak" o narednim koracima ratifikacije sporazuma u EU. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab rekao je danas da je uveren da će većina poslanika britanskog parlamenta podržati novi sporazum sledeće nedelje i da će do Bregzita doći u predviđenom roku, do 31. oktobra, prenosi Bi-Bi-Si.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track