OPSADA ZBOG EL ČAPOVOG SINA POKAZALA NEMOĆ DRŽAVE: Karteli su preuzeli vlast u  Meksiku! (VIDEO)
Foto: Profimedia

PORAZ

OPSADA ZBOG EL ČAPOVOG SINA POKAZALA NEMOĆ DRŽAVE: Karteli su preuzeli vlast u Meksiku! (VIDEO)

Planeta -

MEKSIKO SITI - Opsada Kulijakana u petak, kada su jurišnici narko-kartela Sinaloa terorisali grad dok Nacionalna garda nije oslobodila jednog od vođa te kriminalne organizacije, pokazala je nemoć države.

Međutim, piše Asošiejted pres, u mnogim delovima Meksika vlada je već odavno prepustila vlast narko-kartelima.

Nezapamćen napad naoružanih jurišnika kartela na Kulijakan, a zatim odluka vlasti da posle borbe koja je trajala više od 12 sati pusti na slobodu Ovidija Guzmana Lopeza, zvanog Miš, jednog od šefova i sina Hoakina Guzmana, zvanog El Čapo, šokirala je mnoge u Meksiku zbog tako otvorene kapitulacije pred nasilnicima.

Ipak, dodaje AP, u mnogim saveznim državama meksička vlada je odavno prepustila gangsterima efektivnu kontrolu nad čitavim gradovima i regionima.

- Karteli su ovde zakon. Ako neko ima neki problem, ide kod njih i oni ga brzo rešavaju - rekla je za AP mlada majka iz grada Agvaje.

foto: Profimedia

Njen grad u državi Mičoakan potpuno je pod kontrolom kartela Halisko nju dženerejšn i ona ne sme da se obrati policiji za bilo šta. Tu policija više i ne ulazi u grad. Kada su prošlog ponedeljka pokušali da samo prođu kroz mesto, i to u konvoju, upali su u zasedu i svih 14 policajaca je ubijeno i spaljeno.

U obližnjem gradu Tereru kartel Nju Mičoakan femili i njihova jurišna grupa Vijagra su ti koji sve kontrolišu.

U nekim slučajevima vlada šalje policiju da brani granice kartela. To je, navodno, deo strategije izbegavanja krvoprolića po svaku cenu. Tako u gradu Tepalkatepeku policija kontroliše puteve kako bi sprečila međusobne sukobe kartela. To isto rade u državi Gverero. Tu puštaju gangstere da naoružani šetaju državom, ali ne i da pređu na teritoriju rivalske bande.

- Situacija u kojoj su meksičke vlasti uhapsile jednog od bosova, a onda ga pustili na slobodu, nije bez presedana. To se prečesto dešava. Ipak, bez presedana je to što je ovde sve urađeno otvoreno i bez razmišljanja o posledicama. Ovo šalje poruku ljudima da im nema pomoći i da su prepušteni kriminalcima - kaže Dejvid Širk, analitičar Univerziteta u San Dijegu.

Kurir.rs/ Foto: AP/Hector Parra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja