Najnovije vesti

RAZOTKRIVEN TAJNI ŠPIJUNSKI PLAN NSA! UHODE SVE PREKO MOBILNIH TELEFONA: Za svakog znaju kad ustaje, gde ide, s kim priča, šta radi... I niko ne može da ih spreči!
Foto: Profimedia

SVET ŠPIJUNAŽE

RAZOTKRIVEN TAJNI ŠPIJUNSKI PLAN NSA! UHODE SVE PREKO MOBILNIH TELEFONA: Za svakog znaju kad ustaje, gde ide, s kim priča, šta radi... I niko ne može da ih spreči!

Planeta

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) javnosti plasira stav da je nametljivo prikupljanje podataka stvar nacionalne bezbednosti, ali ova agencija ima višu svrhu.

Poznati uzbunjivač Edvard Snouden objasnio je u svojim memoarima da NSA ima tajnu operaciju u sklopu koje želi da izvuče i proveri svaki postojeći deo elektronske komunikacije i trajno ga memoriše. Ovakva praksa je protivustavna i nesumnjivo će postaviti temelje totalitarnom režimu koji prvo prikupljaju informacije pod "nevinim" izgovorom a onda ih počinju da koriste za zlo.

Novinar Rod Dreher je "The American Conservative" izveštavao da su u Snoudenim memoarima uključeni detalji o tome kako je, najtraženiji begunac na svetu, naišao na tajne planove NSA-e o prikupljanju obaveštajnih podataka nakon 9. septembra. Snouden je slučajno naišao na visoko klasifikovani izveštaji o programu pod nazivom “STELLARWIND” iz 2009. godine.

Otkrio je da ovaj posebni tajni izveštaj ne izgleda poput službene verzije koju deli sa ostatkom vlade. NSA je stvorila lažni izveštaj za zakonodavce kako bi sakrila o čemu se zapravo radi.

"Američka vlada razvijala je sposobnost večne agencije za sprovođenje zakona. U bilo kom trenutku, vlada je mogla da iskopa komunikaciju svakog koga je htela da žrtvuje u potrazi za bilo kakvim počinjenim zločinom (a svačija komunikacija sadrži dokaze o nečemu). U bilo kom trenutku svaka nova uprava – bilo koji budući šef razbojništva NSA – mogao bi, lako kao da pritisnete prekidač, odmah da prati svakog preko telefona ili računara, znajući ko su, gde su bili, šta su radili sa kime i šta su ikada radili u prošlosti", napisao je Snouden.

Kao što objašnjava Snouden, metapodaci koje NSA prikuplja još su važniji od stvarnog sadržaja komunikacija. Metapodaci su "podaci o podacima" i mogu vrlo da otkriju. Metapodaci uključuju sve stvari koje radite na svojim uređajima ili sa njima – i ono što vaši uređaji rade sami. NSA može da koristi metapodatke kako bi videli u koje vreme ustajete ujutru, kuda idete tokom dana, sa kim razgovarate i još puno toga.

U osnovi, prikupljanje metapodataka omogućuje NSA-i da vas špijunira. Pomoću metapodataka, NSA može "posmatrati" svakoga u SAD-u preko njihovih mobilnih i drugih uređaja bez njihovog pristanka i bez provokacije.

Kao što Snouden nadalje primećuje, metapodatke automatski generišu vaši uređaji - nemate kontrolu nad informacijama koje sadrže metapodaci vašeg mobilnog telefona. Iako možete sami cenzurisati razgovore ako je potrebno, time ne možete da sprečite da vaši metapodaci otkriju sa kim razgovarate, kada ste razgovarali sa njima ili koliko dugo ste razgovarali.

Kao što Dreher tvrdi, niko ne prikuplja takve vrste podataka u dobroćudne svrhe. Iako NSA sve ove informacije može da prikuplja pod izgovorom nacionalne bezbednosti, istina je da se savezna agencija potpuno odmetnula i radi na narušavanju američke slobode. Prema njihovoj šemi "večne agencije za sprovođenje zakona", Sjedinjene Države pretvorile bi se u totalitarnu policijsku državu u kojoj Velika Vlada sve zna, sve vidi, sve kontroliše, a narod je pod stalnom lupom i posmatranjem.

(Kurir.rs/Logično.com/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...