Najnovije vesti

OBJAVLJENA KARTA O RASPOREDU SNAGA U SIRIJI: Evo kako na terenu izgleda sve što su dogovorili Erdogan i Putin (FOTO)
Foto: EPA

punktovi na sirijsko-turskoj granici

OBJAVLJENA KARTA O RASPOREDU SNAGA U SIRIJI: Evo kako na terenu izgleda sve što su dogovorili Erdogan i Putin (FOTO)

Planeta

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kartu sprovođenja sporazuma sa Turskom o Siriji.

Prema legendi na karti, na granici Sirije i Turske biće razmešteno 15 punktova sirijske pogranične službe.

 

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih pregovora potpisali su memorandum o razumevanju u deset tačaka.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije


U memorandumu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

 

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 časova. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije


Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke Islamske države. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije.

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

 

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 časova i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.

 

Kurir.rs/Sputnjik
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...