OTAC JE DAO ŽIVOT DA BI IH SPASIO SA TITANIKA, ALI DRAMA MALE BRAĆE TEK ONDA JE POČELA: Novine su pisale da su siročići, a majka ih je uzalud tražila sa druge strane Atlantika! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

BRODOLOM TITANIKA

OTAC JE DAO ŽIVOT DA BI IH SPASIO SA TITANIKA, ALI DRAMA MALE BRAĆE TEK ONDA JE POČELA: Novine su pisale da su siročići, a majka ih je uzalud tražila sa druge strane Atlantika! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Majkl Navratil bio je u procesu razvoda od svoje žene, koja je dobila pravo starateljstva nad njihova dva sina Majklom Juniorom (4) i Edmondon (2). Njihov otac dobio je dozvolu od bivše supruge da decu Titanikom odveze u Ameriku, a onda je nastala čitava drama.

Registrovali su se kao putnici druge klase, a kako bi izbegao probleme sa francuskom policijom otac je deci upisao lažna imena.

Kobne noći kada je brod počeo da tone, braću je iz kabine izneo otac i još jedan čovek, odnevši ih do čamca za spasavanje.

To je bilo poslednji put da su videli oca, koji je poginuo u ledenom moru.

Međutim, dečaci su postali medijska senzacija jer se u tom trenutku nije znalo da imaju živu majku. Nazvali su ih "siročići sa Titanika", a privremeno su smešteni u kuću preživele Margaret Hajs koja je živela na Menhetnu.

Braća Navratil sa majkom
Braća Navratil sa majkomfoto: Profimedia

Vlasti su se trudile da pronađu bližu rodbinu dvojice braće, ali s obzirom da su još imali i lažna imena - Luis i Lola, to je bilo gotovo nemoguće. U jednom novinskom članku iz 1912. piše da su mališani na svako pitanje francuskog konzula odgovarali sa "oui ", jer su bili više zainteresovani za igranje sa novim igračkama koje su dobili.

Novinar je pitao oca Margaret Hajs da li bi se mogli dečaci identifikovati prema kartama koje je otac kupio, na šta je on hladnokrvno odgovorio: "Nikad nisam putovao drugom klasom pa o tome ništa ne znam."

Ovaj komentar ilustruje da su novac i bogatstvo mogli da utiču na spasavanje života. Naime, Titanik je imao tri klase putničkog smeštaja. Iz prve klase je preživelo najviše, čak 324. Iz druge klase spasilo ih se 201, a iz treće klase od 708 putnika, brodolom je preživjelo samo njih 181.

Novinski članci o dečacima su imali su ključnu ulogu u određivanju njihovog pravog identiteta. U međuvremenu, njihova majka Marsel shvatila je da joj je bivši suprug poginuo u brodolomu i očajnički je pokušavala da sazna šta je sa decom.

Kada su novinske priče iz Amerike počele da stižu u Evropu, Marsel je uočila jedan od tekstova uz koji je bila fotografija njenih sinova. Kad je uspela da dokaže njihov identitet, otputovala je prvim brodom u Njujork i tamo konačno zagrlila svoju decu. Porodica se vratila u Francusku. Majkl Junior je kasnije postao jedini muškarac koji je preživeo ovaj istorijski brodolom, a njegov brat Edmond umro je 1953.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track