ŽENA MU JE ODVELA ĆERKU I SINA U SIRIJU I PRIDRUŽILA SE ISLAMSKOJ DRŽAVI, A ONDA JE POGINULA: Neutešni otac više od 4 godine traži svoju decu, nada se da će ih jednog dana ponovo zagrliti! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/The Guardian

potresna ispovest

ŽENA MU JE ODVELA ĆERKU I SINA U SIRIJU I PRIDRUŽILA SE ISLAMSKOJ DRŽAVI, A ONDA JE POGINULA: Neutešni otac više od 4 godine traži svoju decu, nada se da će ih jednog dana ponovo zagrliti! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Povlačenje američkih trupa iz Sirije je poražavajuća vest za Baširula Šikdera (38), koji ima osećaj da je Amerika napustila njegovu decu i prepustila ih onome što je ostalo od Islamske države.

Šikder za svojom decom traga četiri i po godine, sarađivao je sa američkim vladinim agencijama i kurdskim snagama, čak je i sam išao na Bliski istok da traži sina i ćerku.

Neutešni otac rekao je za CNN da se oseća izdatim nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju američke vojske iz Sirije. On se pita da li će nakon odlaska trupa, tamo ostati agencije koje će brinuti o američkim državljanima, među kojima su i njegova deca, za koju i dalje veruje da se nalaze u tom regionu.

"Imam osećaj da Ameriku nije briga. Ovo je najteži period u mom životu", rekao je Šikder za CNN.

Dok je on bio na hodočašću u Meki u martu 2015., njegova supruga je odvela decu Jusufa i Zahru iz porodičnog doma u Majamiju kako bi se pridružili ISIS-u.

Jusuf je tada imao četiri godine, a Zahra devet meseci. Oboje su rođeni u Americi, dok je Šikder američki državljanin poreklom iz Bangladeša.

"Moja supruga Rašida Sumaija je bila radikalizovana i odlučila je da se pridruži ISIL-u u Siriji", rekao je on.

U početku mu je slala fotografije sina i ćerke iz Rake, glavnog grada samoproglašenog kalifata. Na kasnijim fotografijama vidi se da je Zahra obučena u crnu haljinu Islamske države i sa pokrivenom kosom.

Godine 2016. Šikder je primio dokument putem sms-a u kojem se navodi da se njegova supruga razvela od njega, jer je odbio da se preseli u Islamsku državu. Ubrzo je saznao da se njegova žena preudala za borca ISIS-a i da mu je rodila ćerku.

Prema njegovim rečima, on je ubijen mesec dana nakon venčanja. Poruke od supruge prestale su da dolaze od decembra 2018. godine. Od rođene sestre supruge, koja je sa njom otišla u Siriju, saznao je da je ona poginula u vazdušnom napadu, dok su deca zadobila opekotine na licu.

Od tada je na sve načine pokušavao da pronađe svoju decu, preko FBI-ja, političara, nevladinih organizacija, svih koji su bili voljni da ga saslušaju. Dva puta je i sam išao u Siriju u potrazi za decom, ali nije uspeo da ih pronađe.

Neki su mu rekli da su deca prokrijumčarena u Idlib na severozapadu Sirije, poslednjeg uporišta pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada i regiona u kojem je ubijen vođa ISIS-a Abu Bakr Al Bagdadi. Drugi kažu da su deca na sirijsko-turskoj granici ili u Turskoj ili u izbegličkom kampu blizu granice s Irakom.

Od tih izvora saznao je da su deca pod starateljstvom druge žene koja je takođe deo ISIS-a. I dalje ne odustaje od potrage za njima i pokušava na sve načine da ih locira.

Ono što mu je jedino preostalo su uspomene i nada da će jednog dana ponovo zagrliti svoju decu.

Kurir.rs/CNN

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja