NATO U PANICI, RUSKE PODMORNICE SE NEOČEKIVANO POJAVILE U ATLANTIKU: Evo zašto se Ameri plaše LOVACA OD TITANIJUMA (VIDEO)
Foto: Profimedia

DRAMA

NATO U PANICI, RUSKE PODMORNICE SE NEOČEKIVANO POJAVILE U ATLANTIKU: Evo zašto se Ameri plaše LOVACA OD TITANIJUMA (VIDEO)

Planeta -

Grupa ruskih podmornica (od čega najmanje osam na nuklerani pogon) pojavilo se u zoni severnog Atlantika, gde se inače nalazi veliki broj visokoosetljivih senzora koji su raspoređeni u trouglu između Grenlanda, Islanda i Škotske.

U prošloj nedelji grupa od desetak podmornica iz sastava VMF je realizovala svoje zadatke na otvorenom moru, saopštio je ruski internet portal RG. Pored ovih podmornica visoku aktivnost na otvorenom moru je registrovana i od strane grupe površinskih ratnih brodova. Prema informacijama internet portala Military Watch Magazine u ovim aktivnostima učestvuje 35 ratnih brodova i 17 pomoćnih plovila.

U ovoj aktivnosti su učestvovale najmanje dve nuklearne napadne podmornice klase Sierra -II koje su realizovale vežbu podvodnog sparinga. Nekoliko dana su podmorničke posade provele ispod vode uvežbavajući različite taktičke varijante sukoba između dve podmornice. One su pratile jedna drugu, izvodile intenzivne manevre pokušavajući da zauzmu što dominantniju poziciju za napad. Vežba se realizovala na svim nivoima morske dubine, koje su propisane tehničkim mogućnostima samih podmornica. Pretpostavlja se da su izvršena i realna ispaljivanja torpeda koja su upotrebljena za potrebe vežbe, dakle bez pravih bojevih glava. Pre toga je izvedeno dostizanje maksimalne dubine, kao i testiranje novog naoružanja.

Kako prenosi internet portal ove podmornice se u NATO krugovima zovu „lovci od titanijuma“ radi materijala od kojih je napravljen njihov korpus i specifičnosti njene namene koja se pre svega fokusira na „detekciju i lov“ protivničkih strategijskih nuklearnih podmornica i borbenih grupa sa nosačima aviona. Radi se o izuzetno opasnim plovilima koje se velikom brzinom kreću ispod površine vode i koje mogu da dostignu velike dubine. Naoružane su klasičnim i reaktivnim torpedima, uključujući i krstareće rakete „Kalibr“.

Međutim, posebni alarm koji je zabrinuo vojne analitičare iz zemalja NATO jeste pojava ovih podmornica u području koje je sa strateške strane veoma osetljivo. Naime, deset ruskih podmornica (od čega osam atomskih) izvelo je plovidbu u zoni severnog Atlantika gde se nalazi veliki broj visokoosetljivih senzora koji su raspoređeni u vodama između Grenlanda, Islanda i Škotske.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track