Najnovije vesti

VENECIJA JE NA KOLENIMA, PROGLAŠENA KATASTROFA: Poplave već odnele 1 život, a šteta se meri stotinama MILIONA  evra! (VIDEO, FOTO)
Foto: AP / Luca Bruno

nezapamćene poplave

VENECIJA JE NA KOLENIMA, PROGLAŠENA KATASTROFA: Poplave već odnele 1 život, a šteta se meri stotinama MILIONA evra! (VIDEO, FOTO)

Planeta

Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

"Venecija je na kolenima", napisao je Brunjaro na Tviteru i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpela ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, preneo je AP.

foto: AP / Luca Bruno

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena", napisao je Brunjaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela "nepopravljivu štetu", preneo je Rojters.

1 / 9 Foto: AP / Luca Bruno

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Poplave su odnele i jednu žrtvu. To je jedan 70-godišnji muškarac koji je izgubio život od strujnog udara koji je pretrpeo kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, javio je AP.

foto: EPA / Andrea Merola

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godina, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a poslednja je bila u oktobru 2018. godine.

1 / 4 Foto: EPA / Andrea Merola

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždeve palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

foto: AP arhiva

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Luca Bruno

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...