NEMCU ZBOG HITLERA PRETI 5 GODINA ROBIJE: Stavio nacističku frazu na tablice, pa se još žalio kada su zabranjene! (VIDEO)
Foto: Heute.at, Profimedia

efikasno

NEMCU ZBOG HITLERA PRETI 5 GODINA ROBIJE: Stavio nacističku frazu na tablice, pa se još žalio kada su zabranjene! (VIDEO)

Planeta -

Viši upravni sud u Munsteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih tablica sa oznakom "HH 1933", jer su one previše usko povezane sa periodom nacionalsocijalizma i Hitlerovog uspona na vlast, čime su prekršena pravila poštovanja morala i običaja.

"Kombinacija slova i brojeva na osnovu opšteg poznavanja istorije pogodna je za povezivanje sa nacionalsocijalističkim režimom, koji je u suprotnosti sa zakonom protiv kršenja morala i običaja", navodi se u obrazloženju suda.

"HH 1933" povezuje se sa nacionalsocijalističkim pozdravom "Heil Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista preuzeo vlast u Nemačkoj.

Visoki upravni sud je tako odbacio tužbu muškarca iz zapadnonemačkog Virsena, blizu granice s Holandijom, kome je nadležno gradsko odeljenje prvo odobrilo pomenute pločice, ali ih je povuklo nakon žalbe građana.

Vlasnik se zatim žalio sudu u Dizeldorfu koji je njegov zahtev odbio, pa je podneo žalbu Višem sudu u Munsteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Podizanje i odobravanje perioda nacionalsocijalizma u Nemačkoj zabranjeno je Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštovanje su predviđene kazne od tri meseca do pet godina.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Heute.at/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track