UKRAJINSKI OLIGARH POKOPAO POMPEA: Vi bi da ratujete sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca! Neće nas primiti ni u NATO ni u EU! (VIDEO)
Foto: Printscreen, AP

jasno

UKRAJINSKI OLIGARH POKOPAO POMPEA: Vi bi da ratujete sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca! Neće nas primiti ni u NATO ni u EU! (VIDEO)

Planeta -

Odmah posle izjave američkog državnog sekretara Majkla Pompea koji je ovih dana rekao da SAD daju Kijevu oružje da mogu da ratuju protiv Rusije sa njim je indirektno polemisao ukrajinski oligarh Igor Kolomojski koji je 2014 finansirao ukrajinske nacionaliste koji su ratovali u Donbasu, a zatim je 2017 morao da napusti zemlju zbog sukoba sa tadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom.

U intervjuu koji je dao, Njujork tajmsu, Kolomojski je kazao ono što misle mnogi njegovi zemljaci da su Amerikanci spremni da ratuju sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca. Tako je Kolomojski šokirao mnoge kritikom ne samo vlasti u Kijevu nego i u Vašintonu.

Pragmatični milijarder Igor Kolomojski je argumentovao zašto Ukrajina što pre treba da normalizuje odnose sa Rusijom.

"Rusi su u svakom slučaju jači od nas. Moramo poboljšati odnose i narod želi mir, dobar život a ne ratovanje. A vi Amerikanci nas terate da ratujemo i za to nam ne plaćate, kazao je Kolomojski novinarima Njujork tajmsa".

On je dodao da Ukrajinu sve jedno neće primiti u NATO ni u EU i zato ne treba trošiti vreme na ,"prazne priče"...

Pompeo je inače kritikovao predsednika SAD Baraka Obamu koji nije želeo da daje a ni prodaje vojnu tehniku Ukrajini.

Naravno da Pompeova izjava američkoj TV ima propagandni karakter jer sa protivtenkovskim raketama "džavelin" koje su Amerikanci prodali Ukrajini Kijev nije ostvario nikakvu premoć jer se protivnički tenkovi i tako nalaze na dogovorenoj udaljenosti.

Ukrajinski generali su svesni kad bi ruska vojska zaista dobila komandu da krene u napad vrlo bi brzo stigla do Kijeva.

Spomenuti ukrajinski oligarh koji je od 2017. živeo u Švajcarskoj a zatim se preselio u Izrael jer ta zemlja ne izručuje svoje građane bez obzira na poternice nije naglo zavoleo Rusiju nego je razočaran u Zapad i posebno Ameriku jer joj nije novčano pomogao a niti joj je otvorio svoja tržišta.

"Ruski krediti su potrebni ukrajinskoj ekonomiji da bi preživela. Verujem da bi nam Rusija sa zadovoljstvom dala sto milijardi dolara kredita pa bi za pet, deset godina krv zaboravila.Najbolji način da se brzo reše problem i uspostave odnosi je davanje novca", kazao je Kolomojski.

Igor Kolomojski je i ranije govorio da sukob u Donbasu nije isprovocirala Rusija već je sukob tinjao poslednjih dvadeset godina. Međutim Kolomoski smatra da je Moskva glavni sponzor onih na Donbasu koji ratuju protiv ukrajinske vojske.

Inače, Kolomojski smatra da bi Zelenski trebao da otvori istragu protiv sina bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena koji je do 2019. bio član saveta direktora ukrajinske private gasne kompanije "Burisima".

Da podsetimo Igor Kolomojski je vlasnik najuticajnijih ukrajinskih TV kanala i medija-holdinga. Sadašnji predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je stekao popularnost kao humorista upravo na TV kanalu Kolomojskog "1+1".

Kurir.rs/Večernje Novosti Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track