MALI GENIJALAC ZAVRŠIO FAKULTET SA SAMO 9 GODINA: Niko ne zna kako tako brzo uči, a sada je otkrio čime bi želeo da se bavi (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ŽELI I NA DOKTORSKE STUDIJE

MALI GENIJALAC ZAVRŠIO FAKULTET SA SAMO 9 GODINA: Niko ne zna kako tako brzo uči, a sada je otkrio čime bi želeo da se bavi (VIDEO)

Planeta -

Mali genijalac iz Belgije, Loren Simons, sa samo 9 godina će dobiti fakultetsku diplomu.

On studira elektrotehniku na Univerzitetu u Ajndhovenu, koji važi za jedan od težih i za mnoge starije studente, a kamoli za nadarenu decu.

Lorena čitavo fakultetsko osoblje opisuje kao "izvanrednog", a očekuje se da će u decembru završiti osnovne studije.

Ne planira tu da stane, već želi da upiše doktorske studije elektrotehnike, dok istovremeno pohađa i studije medicine.

Kada su njegovi baka i deka rekli da je nadaren, roditelji Lidija i Aleksander su mislili da preteruju. Međutim, učitelji su to potvrdili.

"Kod njega su primetili nešto posebno", kaže majka Lidija. Testirali su ga više puta, a mali Loren je sve upijao kao sunđer. Ipak, roditelji nisu do sada dobili objašnjenje zašto Loren može tako brzo da uči.

Podsetimo, nakon što je 6-godišnje gradivo za srednju školu prešao za svega godinu i po dana, Loren je dobio diplomu - onu koji dobijaju 18-godišnjaci.

Kako su njegovi roditelji rekli, Loren ima koeficijent inteligencije 145. Ovaj maleni genijalac je svojevremeno za lokalni radio izjavio da mu je najbolje išla matematika koja mu je omiljeni predmet "zato što je tako obimna, ima i statistike i geometrije i računanja".

Nadarenim studentima je omogućeno da brže prelaze gradivo i razrede.

foto: Youtube/Printscreen

"Loren je 'najbrži' student koga smo imali. Ne samo da je hiperinteligentan, već je vrlo simpatičan dečko", rekao je Sjerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Njegov napredak nije prošao nezapaženo, pa ga već traže prestižni univerziteti širom sveta kako bi kod njih nastavio školovanje.

foto: Youtube/Printscreen

Ipak, roditelji se trude da ne provodi vreme samo u učenju.

"Ne želimo da bude previše ozbiljan, radi šta želi. Mora da se nađe ravnoteža između toga da je on samo dete i njegovih talenata", kaže majka.

Loren voli da se igra sa svojim psom, ali i da "bleji" na telefonu, kao većina mladih.

Inače, želeo bi da se bavi razvitkom veštačkih organa.

Pre toga, očekuje ga zasluženi odmor u Japanu.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track