MENJAO JE LOKACIJE 10 PUTA DNEVNO, POMAGAO MU JE PUSTINJSKI DUH: Novi detalji pokazuju kako je Bagdadi uvek uspevao da bude korak ispred svih, sve dok Iračani nisu promenili taktiku (VIDEO)
Foto: Profimedia

lider džihadista

MENJAO JE LOKACIJE 10 PUTA DNEVNO, POMAGAO MU JE PUSTINJSKI DUH: Novi detalji pokazuju kako je Bagdadi uvek uspevao da bude korak ispred svih, sve dok Iračani nisu promenili taktiku (VIDEO)

Planeta -

Irački obaveštajni agenti godinama su pratili lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija pre nego što su načinili potez koji se pokazao ključnim u njegovom hvatanju.

Sve je počelo hapšenjem jednog Bagdadijevog zeta Muhameda Ali Sajeta al Zubaeija u maju, koji se 2015. godine pridružio Islamskoj državi i tada postao jedan od najbližih saradnika vođe džihadista.

Umesto Bagdadija, pratili su one koji su mu bili najbliži.

"Posmatrali smo kretanje Al Bagdadija na indirektan način preko njegove porodice. To nam je dalo određenu tajnovitost, a ostavili smo utisak na Bagdadija da ga ne pratimo", rekao je general potpukovnik Saad al Alak.

foto: AP

Al Zubaeji je pomogao Bagdadiju da izbegne vlasti kada je putovao. Nakon što je sam uhvaćen u predgrađu Bagdada ove godine, iračkim obaveštajcima je dostavio ključne informacije.

On je bio taj koji je bezbednosne snage sproveo kroz tunel u pustinji u blizini Kaima na zapadu Iraka nedaleko od granice sa Sirijom, gde su bezbednjaci otkrili Bagdadijeve lične stvari, kao i mape i ručno pisane beleške o lokaciji gde bi vođa terorista mogao da se nalazi.

Al Zubaeji je takođe i pomenuo da bi Bagdadi mogao da se nalazi u Idlibu u Siriji.

foto: AP

Iračke bezbednosne snage uspele su da se infiltriraju u Bagdadijevu mrežu krijumčarenja u Siriji, što je pomoglo da se na kraju dođe do njega.

Iračani su informacije podelili sa snagama koalicije koju predvode SAD, što je na kraju dovelo do toga da ga CIA i druge američke jedinice nađu.

Bagdadi je poginuo zajedno sa dvoje dece u raciji u oktobru u selu Bariša u Idlibu.

Vest da se Bagdadi nalazio u Idlibu izgledale su čudno za mnoge analitičare. Idlib je pod kontrolom Hajat Tahrir a Šama, pobunjeničke grupe koja ima veze sa Al Kaidom.

I dok su sve terorističke grupe suštinski slične ideologije, Islamska država i Al Kaida se godinama sukobljavaju u Siriji. Izgledalo je nelogično da se tamo krije Bagdadi, posebno u selu oko 5 kilometara dalje od turske granice.

foto: Profimedia

Al Alak navodi da su vođe Islamske države uglavnom pobegle u severnu Siriju kako bi bile bliže izvorima prihoda.

"Otišao je na zapad kako bi bio dalje od vojske i borbi", dodao je.

Irak je jurio Bagdadija još od kada je osnovao kalifat pred džamijom u Mosulu u julu 2014.

Špijuni su poslati u grad i najmanje jednom su Iračani zauzeli prostor verujući da mogu da ga uhvate u klopku. U to vreme menjao je lokaciju na kojoj se nalazi više od 10 puta dnevno, rekao je Al Alak.

Pobegao je iz Iraka preko teritorija koje su kontrolisali njegovi teroristi u avgustu 2017. Zna se da je u februaru 2018. bio u Deir Ezoru.

Ključnu ulogu u ovom trenutku imao je otac treće Bagdadijeve žene, koji je postao poznat kao "Pustinjski duh" zbog mogućnosti da grupe ISIL-a pomera tako da ih niko ne primeti iz Mosula u Iraku do Rake u Siriji.

U februaru 2018. je uhapšen Mohemed al Dulaimi, poznat kao Abu Ibrahim. Bio je sin bivšeg Bagdadijevog zamenika koji je tada bio i jedan od važnih kurira za prenos poruka. Njegovo hapšenje obelodanilo je još informacija.

Bagdadi je Deir Ezor napustio nakon tog hapšenja. Nastavio je da se kreće kroz sirijsku pustinju između Palmire i Homsa sve do marta ove godine kada se skrasio na severu Sirije gde je proveo svoje poslenje dane i izvršio samoubistvo.

Kurir.rs/CNN Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track