SVI HOĆE MOĆNI S-400! MOSKVA NAŠLA NOVE KUPCE: Indija već uplatila avans, a cena je tajna! (VIDEO)
Neizostavan na paradi... Sistem S-400 na Crvenom trgu, Foto: Profimedia

Biznis

SVI HOĆE MOĆNI S-400! MOSKVA NAŠLA NOVE KUPCE: Indija već uplatila avans, a cena je tajna! (VIDEO)

Planeta -

Nakon prodaje savremenog protivvazdušnog sistema S-400 Turskoj, Rusija je nastavila da širi svoj uticaj prodajom ovog tipa naoružanja i u drugim delovima sveta.

Naime, zvanični Nju Delhi i Rijad su vrlo zainteresovani za nabavku ovog sistema.

Uplaćen avans

U Rusiji je već počela proizvodnja S-400, koji će biti isporučen Indiji, dok su pregovori o prodaji Saudijskoj Arabiji još u toku. Sergej Čemezov, izvršni direktor „Rosteka“, državnog proizvođača oružja, potvrdio je da će obaveze iz ugovora sa Indijom o isporuci sistema biti ispunjene do 2025. godine. Indija je već uplatila avans za protivraketni sistem. Čezmov je na sajmu „Dubai eršou 2019“ naveo da je Indija unapred platila porudžbinu, ali nije želeo da otkrije cenu. Nju Delhi je još 2015. najavio da planira da kupi ruski raketni sistem S-400, a tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Indiji prošle godine potpisan je ugovor vredan 5,43 milijarde dolara.

Marija Vorobjova, portparolka Federalne službe za vojnotehničku saradnju Rusije, potvrdila je da Rusija i Saudijska Arabija razmatraju uslove isporuke protivvazdušnog raketnog sistema „S-400 trijumf“ na osnovu ugovora potpisanog 2017.

foto: Profimedia

Mnogo interesenata

- Zahtevi svih stranih kupaca zainteresovanih za najbolji svetski sistem za protivvazdušnu odbranu, koji višestruko prevazilazi sve sisteme koje nude konkurenti, biće razmotreni na utvrđeni način - navela je ona.

„S-400 trijumf“ je sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa predviđen za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa, uključujući rakete srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva.

ČINJENICE

NI MUVA DA PROLETI

- Sistem S-400 je u operativnoj upotrebi od 2007. - Cena jedne kompletne baterije je 300 miliona dolara - Čini je devet lansera, 120 projektila, komandno vozilo... - Uništava ciljeve na visini od 30 kilometara - Do danas je napravljeno ukupno 420 baterija - Maksimalan domet projektila 380 kilometara - Pored Rusije, još četiri zemlje poseduju sistem

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track