Najnovije vesti

NOVINAR PREDVIĐA 2 SCENARIJA RATA SAD I RUSIJE: Jedan uveliko traje, a evo ko je već imao nekoliko majstorskih poteza!
Ilustracija, Foto: Profimedia

analiza poljskog novinara

NOVINAR PREDVIĐA 2 SCENARIJA RATA SAD I RUSIJE: Jedan uveliko traje, a evo ko je već imao nekoliko majstorskih poteza!

Planeta

Poljski list Misl Polska opisao je dva scenarija mogućeg oružanog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije.

Prvi podrazumeva da američka vojska izvede jak napad koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje. Autor teksta Antonij Konjuševski smatra da ovaj koncept donosi priličan rizik, budući da Kremlj može da zadrži mogućnost da „izvede jednako destruktivan kontranapad“.

Drugi scenario uključuje nekoliko koraka. Glavni zadatak je staviti Rusiju u ekonomsku izolaciju. Ovaj koncept je osmišljen tako da „dovede do smene političkog rukovodstva“ zemlje. Upravo ovaj koncept se i primenjuje poslednjih godina, smatra autor.

Konjuševski smatra da je verovatnoća izbijanja ratnih dejstava sasvim realna, jer bi Vašingtonu hitno mogao da bude potreban „relativno veliki rat“.

Pri tome se Rusija posmatra kao najverovatniji protivnik, a Sjedinjene Američke Države trebalo bi da „pokušaju da pokore zemlju zajedno sa njenim geopolitičkim prostorom“.

List naglašava da je Rusija u izuzetno teškim okolnostima „uspela da napravi nekoliko majstorskih šahovskih poteza“ - da postigne uspeh u Siriji, uspostavi odnose sa Turskom i Izraelom, dok je Vašington „pretrpeo ponižavajući poraz na Bliskom istoku“.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...