Najnovije vesti

PUTIN PREDVIĐA RASPAD EVROPSKE UNIJE: Nakon Velike Britanije i zemlje istočne Evrope mogu poželeti da izađu
Foto: AP / Pavel Golovkin / Pool

PROGNOZA

PUTIN PREDVIĐA RASPAD EVROPSKE UNIJE: Nakon Velike Britanije i zemlje istočne Evrope mogu poželeti da izađu

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije isključio mogućnost da kroz nekoliko godina i zemlje istočne Evrope počnu da razmišljaju o izlasku iz Evropske unije.

On kaže da su nesuglasice u EU nastale zbog načina raspodele poreza, jer veliki deo novca naprednih evropskih zemalja odlazi na "pružanje podrške onima koji još nisu dostigli određeni nivo ekonomskog razvoja, a to se broji desetinama milijardi evra".

"Negde krajem 2028. godine neke zemlje Istočne Evrope dostići će takav nivo ekonomskog razvoja, kada više neće dobijati grantove i razne vrste podrške iz evropskog budžeta, a moraće da plate isto kao Velika Britanija. Nisam siguran da i njima neće pasti na um isto što i Velikoj Britaniji danas (’bregzit‘)", istakao je Putin.

On kaže da je Rusija zainteresovana za očuvanje EU jer želi da ima posla sa partnerima koje poznaje.

"Sa zabrinutošću pratimo ono što se tamo dešava, jer je značajan deo naših deviznih rezervi u evrima. Uprkos padu trgovinskog prometa nakon različitih odluka o sankcijama, Evropska unija ostaje za nas najveći trgovinski i ekonomski partner. Stoga smo zainteresovani za to da se sve održi i efikasno funkcioniše", naglasio je Putin.

On je dodao da u Rusiji analiziraju sve šta se dešava sa EU.

"Ne znam da li će biti moguće sačuvati EU u njenom sadašnjem obliku, ali ja znam da su evropski lideri takođe svesni toga, da razmišljaju o tome i da imaju razne scenarije kako da konsoliduju članice EU i postignu više održive forme integracije. Da li će uspeti u toj nameri ili ne — ja ne znam, ali u svakom slučaju im želim uspeh", zaključio je Putin.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: AP/Pavel Golovkin/Pool)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...