PUTIN ZAGRMEO NA BUGARE: Namerno odlažete izgradnju Turskog toka! Lako možemo da vas zaobiđemo!
Foto: EPA

energetski projekat

PUTIN ZAGRMEO NA BUGARE: Namerno odlažete izgradnju Turskog toka! Lako možemo da vas zaobiđemo!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Bugarsku da namerno odlaže izgradnju ruskog gasovoda Turski tok na svojoj teritoriji i upozorio da bi Moskva mogla da nađe načine da zaobiđe Sofiju ako treba, prenosi Rojters.

Bugarski premijer Bojko Borisov je negirao bilo kakva namerna odlaganja, navodeći da je izgradnja pocela kasno - pre tri meseca - jer se Sofija pridžava pravila Evropske unije o javnim nabavkama, čime obezbeđuje da Brisel ne blokira taj projekat, dodaje britanska agencija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ruskom letovalištu Soči na Crnom moru, Putin je rekao da Bugarska "namerno" odlaže realizaciju Turskog toka na svom tlu.

"Ako bugarsko rukovodstvo ne želi to (gasovod Turski tok), naći ćemo druge načine za njegovu realizaciju u južnoj Evropi", rekao je Putin, ne elaborirajući detalje.

Borisov je ovim povodom izjavio na bugarskoj privatnoj televiziji BTV da njegova vlada ubrzava izgradnju gasovoda i pozvao Putina u posetu da se lično uveri u to.

"Svako ima pravo da traži alternativne pravce. Mi tražimo alternativnu diverzifikaciju. Pored toga, politički im verovatno nije baš drago što je Bugarska tako lojalna, jaka članica NATO-a i Evropske unije", dodao je bugarski premijer.

"Moj odgovor predsedniku Putinu je da je dobrodošao da nas poseti i vidi brzinu kojom gradimo, u proseku pet kilometara dnevno. Krenuli smo kasno, jer su morale da se sprovedu mnoge procedure... Mi se pridržavamo pravila EU, i zato je sigurno da ćemo ga izgraditi (gasovod)", rekao je Borisov.

Rusija gradi dve linije gasovoda Turski tok, pri čemu je kapacitet svake 15,75 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje. Prvi krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, a drugi treba da ide od turske granice preko Bugarske u Srbiju i Mađarsku. Moskva planira da prvu liniju pusti u pogon sledećeg meseca, dok pokretanje druge zavisi od izgradnje potrebne gasne infrastrukture u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj, navodi Rojters.

U Srbiji je na trasi gasovoda Turski tok, dužine 403 kilometra, do sada zavareno 370 kilometara cevi i biće završen po planu, do kraja godine, izjavio je novinarima u ponedeljak ruski varilac na gasovodu Dimitri Jakušev, koji radi na deonici Pomoravlje. Bugarska je potpisala ugovor u vrednosti 1,1 milijardi evra sa grupom Arkad, koju predvodi Saudijska Arabija, za izgradnju ovog gasovoda preko njene teritorije u dužini od 474 km.

Sofija se nadala da će gasovod biti operativan do maja 2020. godine, ali s obzirom na to da je ugovor sa Arkadom potpisan pre samo tri meseca, pomerila je rok za kraj sledeće godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track