NOVA FANTAZIJA IZ SAUDIJSKE ARABIJE: U pustinji niče grad od 500 milijardi $, a tamo ne bi bilo strogih zakona (VIDEO)
Foto: Screenshot

odrešili kesu

NOVA FANTAZIJA IZ SAUDIJSKE ARABIJE: U pustinji niče grad od 500 milijardi $, a tamo ne bi bilo strogih zakona (VIDEO)

Planeta -

Saudijska Arabija planira da u severozapadnom delu zemlje izgradi Neom, grad budućnosti u kome ne bi važili strogi islamski zakoni i u kome bi žene imale ista prava kao u zapadnim zemljama.

Projekat iza koga stoji princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman vredan je 500 milijardi dolara i zamišljen je kao mesto u kome bi islamska kraljevina mogla da organizuje spektakularne sportske događaje poput trka Formule 1 ili boks mečeva za titule prvaka.

Grad budućnosti bi trebalo da bude završen do 2030, a da je već završen, bio bi idealan domaćin borbe za tituli svetskog prvaka u teškoj kategoriji između Entonija Džošue i Endija Ruiza, koji je planiran da se održi u subotu u Rijadu.

foto: AP / Mandel Ngan / Pool

Vlasti su još pre dve godine, kada je izrađena studija izgradnje grada budućnosti, angažovale veliki broj eksperata za javne službe iz celog sveta kao savetnike na projektu koji bi trebalo da bude perjanica princa prestolonaslednika, koji je u nemilosti zapadnih zemalja zbog umešanosti u surovu likvidaciju Džamala Kašogija, novinara koji je raskomadan u konzulatu u Istanbulu.

foto: Screenshot

Kada bude završen, grad će funkcionisati potpuno nezavisno od ostatka zemlje. U njemu će za oba pola važiti zakoni kao u zapadnim zemljama, a njegovi stanovnici će moći da uživaju i u alkoholu.

U Rijadu veruju da bi im grad budućnosti od 2030. mogao pomoći da smanje zavisnost od nafte. Amnesti internešenel, organizacija za zaštitu ljudskih prava kritikovala je Saudijsku Arabiju zbog namere da organizovanjem velikih sportskih događaja želi da „opere negativnu reputaciju“.

Sledećeg meseca u Džedi je zakazano finale španskog Superkupa, na kome bi trebalo da učestvuju Barselona, Real, Atletiko Madrid i Valensija. Javni servis RTVE već je najavio da neće prenositi ovaj događaj. U planu su i velika biciklistička trka po ugledu na Tur de Frans, kao i konjska trka sa nagradom od preko 20 miliona dolara. U toku su pregovori i za održavanje Formule 1, čiji vlasnici traže garancije o poštovanju ljudskih prava, prava žena i slobode štampe. U Rijadu su procenili da bi jednostavnije bilo grad Neom izdvojiti iz jurisdikcije ostatka zemlje.

Princ vlada čvrstom rukom

SVE VIŠE PODANIKA BEŽI IZ ZEMLJE

Znatno je povećan broj Saudijaca koji traže azil u inostranstvu. Prema zvaničnim podacima, u 2017. je ukupno 815 osoba sa državljanstvom Saudijske Arabije zatražilo azil u inostranstvu, dok ih je 2012. bilo svega 195. Porast zahteva za azil poklapa se sa sve većim uticajem koji Bin Salman ima u zemlji imajući u vidu da je kralj teško bolestan. Državljani Saudijske Arabije su najčešće tražili azil u SAD, Kanadi, Nemačkoj, Švedskoj, V. Britaniji i Australiji.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track