AMERI NISU OVO VIDELI JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Evo čime Iran hoće da napadne vojsku SAD na Bliskom istoku (VIDEO)
Foto: Youtube Screenshot/ivanov ivan

opasno

AMERI NISU OVO VIDELI JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Evo čime Iran hoće da napadne vojsku SAD na Bliskom istoku (VIDEO)

Planeta -

Izvori iz Pentagona otkrili su detalje opisane kao "senzacionalne" o navodima o namerama Irana da izvrši napade na Bliskom Istoku koristeći "avione samoubice".

Časopis Njuzvik objavio je poduži izveštaj u kojem se navodi da Iran trenutno koristi "bespilotne letelice“ za kontrolu američkih vojnih lokacija i niza drugih vojnih i bezbednosnih lokacija na Bliskom Istoku.

Časopis je citirao američko vojno osoblje na Bliskom Istoku kako bi dronovi samoubice bili „korišteni za iranske inostrane operacije“.

Vojni i obaveštajni zvaničnici rekli su za Njuzvik, koji je odbio da se identifikuje da „američke snage koriste nove tehnologije za savladavanje bespilotnih letelica, posebno one koje koriste C4i (kontrola sedišta, komunikacije i računara) u blizini američkih položaja u regionu.“

"Ova aktivnost takođe ukazuje da određeni broj iranskih regionalnih milicija, koje deluju po naredbama snags Kuds, sprovode istraživanja u pripremi za buduće napade koristeći dronove", saopštili su zvaničnici.

„Te avione Teheran razvija i testira od 2014. godine i mogu da nose eksploziv na velike daljine“, kažu izvori.

Njuzvik je dalje citirao jednog zvaničnika Pentagona, rekavši da "ove pretnje Irana i dalje traju zato što Iran nastavlja svoje akcije, a američke snage poduzimaju sve mere da se obrane i da primjenjuju oprez da ne izbegnu provokaciju ili eskalaciju."

"Mi i dalje pomno pratimo aktivnosti režima u Iranu, njegovoj vojsci i njegovim punomoćnicima, i u dobrom smo položaju da branimo američke snage i njihove interese po potrebi", kaže general Šon Robertson, portparol Pentagona.

Visoki zvaničnik Pentagona rekao je da postoje znaci mogućih budućih neprijateljstava Irana usred sve većih tenzija između Islamske Republike i Sjedinjenih Država.

Prema CNN-u, američki zvaničnici Pentagona i američka administracija otkrili su nove informacije o mogućoj iranskoj pretnji američkim snagama i interesima na Bliskom istoku.

"U prethodnih nekoliko nedelja postojali su identični podaci", rekli su dva zvaničnika administracije i dodali da su je u novembru sakupile vojne i obaveštajne službe.

Zvaničnici nisu saopštili prirodu informacija, ali u poslednjih nekoliko nedelja došlo je do pokreta iranskih snaga i oružja koji bi mogli da iznesu zabrinutost SAD zbog mogućeg napada, ako to naloži iranska vlada, rekli su zvaničnici.

Kurir.rs/AL Masdar Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track