NAĐENA OLUPINA NEMAČKOG BRODA: Naneli Britancima ogroman poraz u Velikom ratu, a onda je usledio brutalan preokret VIDEO
Foto: Youtube/Printscreen

DEO ISTORIJE

NAĐENA OLUPINA NEMAČKOG BRODA: Naneli Britancima ogroman poraz u Velikom ratu, a onda je usledio brutalan preokret VIDEO

Planeta -

U blizini Foklandskih ostrva pronađena je olupina nemačkog broda iz Prvog svetskog rata.

"SMS Šarnhorst" bio je glavni brod istočnoazijske flote nemačkog viceadmirala Maksimilijana Grafa fon Špea.

Potopljen je pre 105 godina, 8. decembra 1914. godine. Na brodu se tada nalazilo više od 800 ljudi, uključujući i samog fon Špea.

foto: Youtube/Printscreen

Potraga za brodom počela je pre pet godina, na stotu godišnjicu Bitke kod Foklandskih ostrva, ali u početku nije davala puno rezultata.

Stručnjaci su tek ove godine naišli na značajne nalaze, koristeći prilikom potrage podmornicu i četiri autonomna podvodna vozila. Nakon nekog vremena, pronašli su olupinu na dubini od 1.610 m.

"SMS Šarnhorst" bio je deo istočnoazijske carske eskadrile nemačke mornarice koja je do izbijanja Prvog svetskog rata 1914. godine uglavnom plovila Tihim okeanom. Igrao je ključnu ulogu u bici kod Koronela, gde je bila poražena britanska mornarica.

Bio je to prvi značajan pomorski poraz Britanije u Prvom svetskom ratu. Nemci su tada potopili dva od četiri britanska broda. Poginulo je 1.600 britanskih mornara, a nijedan nemački.

Britanska eskadrila uzvratila je udarac pri Bitki kod Foklandskih ostrva, potopila "SMS Šarnhorst" i krenula u poteru za preostalim nemačkim brodovima.

Tokom bitke, poginula su i dva sina viceadmirala fon Špea, Hajnrih koji se nalazio na brodu "SMS Gneisenau" i Oto na brodu "SMS Lajpcig". U bici je ukupno poginulo 2.200 nemačkih mornara.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja