Najnovije vesti

INVAZIJA MEDVEDA U RUSIJI: 50 zveri zaposelo Rirkajpij, otkazane sve aktivnosti, decu u školi čuvaju straže (VIDEO)
Foto: Profimedia

opsada

INVAZIJA MEDVEDA U RUSIJI: 50 zveri zaposelo Rirkajpij, otkazane sve aktivnosti, decu u školi čuvaju straže (VIDEO)

Planeta

Više od 50 polarnih medveda namerilo se na selo na krajnjem severoistoku Rusije, piše BBC.

Invazija se desila u mestu Rirkajpij u Čukotskom autonomnom okrugu vlasti a zbog toga su otkazale sve javne aktivnosti dok su škole pod stražom.

Stručnjaci kažu da je iznenadna poseta medveda posledica klimatskih promena, s obzirom na to da sve slabiji sloj leda medvede prisiljava da hranu traže u selu umesto da odu na more. Neki su čak zaključili da je jedina preostala opcija za 700 stanovnika Rirkajpija - trajna evakuacija.

Tatjana Minenko, osoba na čelu "medveđe patrole" u Rirkajpiju, rekla je za RIA Novosti da su ona i njezini kolege izbrojali čak 56 medveda u selu.

"Među životinjama ima i starih i mladih, a ima i dosta ženki s potomcima. No, gotovo svi se čine mršavi", rekla je Minenko.

"Da je led dovoljno jak za medvede, ili barem neke od njih, oni bi već otišli na more gde bi lovili foke ili drugi plen. Dok čekaju da led dovoljno očvrsne, logično je da ih selo privlači zbog hrane", rekao je ekolog Mihail Stišov.

Naučnik Anatolij Kočnev rekao je za rusku agenciju Itar Tas da su poseti polarnih medveda postali sve učestaliji - kako kaže, pre pet godina možda bi se samo njih pet odvažilo doći do sela.

"Kao naučnik smatram da selo Rirkajpij više ne bi trebalo da ostane ovde. Nastojimo da držimo situaciju pod kontrolom, ali niko zapravo ne želi da razmišlja o tome što bi se moglo dogoditi za tri ili pet godina", rekao je Kočnev.

(Kurir.rs/Blic/Foto ilustracija: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...