AMERIKA STVARA SISTEM JAČI OD ATOMSKE BOMBE: Nova tehnologija usmerena na Rusiju i Kinu, a treba im što pre (VIDEO)
Foto: Profimedia

strategija

AMERIKA STVARA SISTEM JAČI OD ATOMSKE BOMBE: Nova tehnologija usmerena na Rusiju i Kinu, a treba im što pre (VIDEO)

Planeta -

Projekat Menhetn (stvaranje atomske bombe) rezultirao je jednim od najvećih uspeha američke vojske u 20. veku, što je SAD-u donelo višestruku prednost zbog nuklearne bombe.

Novom projektu nedostaje ambicija, pošto vojni lideri računaju na rezultate koji će SAD-u dati sličnu prednost kao i nuklearke u prošlosti.

Ratna mornarica SAD-a i vazduhoplovstvo udružili su svoje napore i, potencijalno, proračune kako bi razvili potpuno novu mrežu koja će povezati sve jedinice koje su dostupne u dve vojne grane, rekao je šef američke pomorske operacije Majkl Gildai tokom govora 5. decembra.

Tehnologija će omogućiti ovim jedinicama da međusobno komuniciraju, razmenjuju informacije u vezi sa položajem, kretanjem i radnjama potencijalnog protivnika. Pouzdanost veze između svake pojedinačne jedinice obezbediće bespilotne platforme, poput bespilotnih letelica, E-2D Hokai aviona, pa čak i potencijalnih plovila, poput takozvanog Future Frigate projekta.

„Mislim da nam je najveći izazov pridružiti se svim komandama i kontrolama. Izgradimo mrežno oružje, mrežne platforme i mrežne čvorove [komanda i kontrola], ali nemamo adekvatnu mrežu. To je kritični deo “, rekao je Gildai.

Očekuje se da će nova tehnologija omogućiti SAD-u da proširi svoje snage, a istovremeno otežava vođenje neprijateljske obaveštajne službe i izviđanja. Povezane putem ove nove mreže, čak i raštrkane snage SAD-a moći će da odgovore na napad na bilo koju od njih, koristeći oružje dugog dometa i ciljanje koje ova mreža omogućava.

Prema Gildaiu, potreba za mrežom pojavila se zbog nedavnih dešavanja sa kineskim i ruskim vojnicima i načina njihovog delovanja. Napomenuo je da trenutna arhitektura američke vojske i dalje ostaje izložena mogućnostima elektronskog ratovanja dve zemalja.

Gildai je novi poduhvat uporedio s poznatim projektom na Menhetnu koji je američkoj vojsci dao radnu atomsku bombu, naglašavajući hitnost novog projekta.

"Ujedinili bismo snage, možda i budžetske linije zajedno, i započeli rad na zajedničkom rešenju koje je postavljeno brzo, na način kao što je "Projekat Menhetna". Budući da nam treba, ovo je ozbiljan jaz koji moramo da zatvorimo “, rekao je on.

Šef pomorskih operacija rekao je da se očekuje da će nova tehnologija biti spremna između 2033. i 2035. godine, ali napomenuo je da bi bilo bolje da se desi ranije.

SAD su imenovale Rusiju i Kinu kao moguće protivnike u budućem oružanom sukobu i od tada su prilagodile svoje vojne napore, uključujući i razvoj novog oružja.

Pored razvoja novog oružja, SAD aktivno patroliraju područjima u blizini Kine, posebno Južnog kineskog mora, pod maskom slobode navigacionih misija i organizuju vojne vežbe u blizini ruskih granica sa svojim NATO saveznicima.

Kurir.rs/Logično Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track