ASAD DAO INTERVJU ITALIJANIMA, ALI NISU SMELI DA GA EMITUJU: Ukinuli mu i Tviter zbog teških reči koje je uputio Zapadu!
Foto: Youtube/Printscreen

cenzura

ASAD DAO INTERVJU ITALIJANIMA, ALI NISU SMELI DA GA EMITUJU: Ukinuli mu i Tviter zbog teških reči koje je uputio Zapadu!

Planeta -

Tviter je ugasio profil sirijskog predsednika Bašara al Asada, kada je na njemu najavljeno emitovanje intervjua koji je predsednik dao za italijanski javni servis RAI.

Inače, RAI je bez objašnjenja odbio da emituje taj intervju, ali ga je sirijska novinska agencija SANA ipak postavila na svoj portal.

Intervju je vodila izvršna direktorka portala RAI Monika Mađoni, ali je kasnije saopšteno kako prilog nije naručio nijedan kanal u sastavu RAI i zbog toga datum objavljivanja nije mogao da bude usaglašen.

Portparol italijanske TV stanice rekao je da se ne zna kada i gde će intervju biti emitovan.

Pres-služba predsednika Sirije je u subotu saopštila da je televizija RAI 24 više puta menjala datum emitovanja, i to bez obrazloženja, i dodaje da je reč o pokušaju Zapada da sakrije istinu o situaciji u zemlji.

Ukratko, sirijski predsednik je u intervjuu rekao da je Evropa bila glavni pokretač haosa u Siriji i da je migrantska kriza posledica direktne podrške terorizmu.

Još jednom je ponovio da Sirija nije koristila hemijsko oružje.

foto: Youtube/Printscreen

"Situacija je danas mnogo bolja. Izvukli smo dosta lekcija iz rata i mislim da je budućnost Sirije obećavajuća, iz ovoga ćemo izaći jači", rekao je predsednik na početku.

Istakao je da u Siriji nije bilo građanskog rata, kako se to ističe u zapadnim medijima, već su teroristi preuzeli kontrolu nad određenim područjima i uveli svoja pravila

"Nije bilo verskog, etničkog ili političkog rata, već su u pitanju teroristi koji su imali podršku stranih sila, novac i naoružanje", objasnio je.

U tim oblastima zavladao je haos i uopšte nije bilo zakona, a osim toga, nametnuta je "mračna ideologija" Islamske države ili Al Nusre, tvrdi sirijski lider.

Pred sirijskom vladom je stoga veliki zadatak da se društvo vrati u normalu, da se obnovi školstvo i pomire verske vođe.

Govoreći o Rusiji, koja je dugogodišnji saveznik Sirije, rekao je da se Moskva pre svega zalaže za međunarodno pravo i poštovanje tog prava.

foto: EPA / SANA

"Ukoliko oni zajedno sa Turskom nadgledaju sirijsku granicu to ne znači da podržavaju tursku invaziju, već hoće da ih ubede da napuste našu zemlju. Zbog negativne uloge Amerike kada je reč o Turcima i Kurdima, Rusija je htela da se umeša kako bi se stvorila ravnoteža snaga i kako bi se situacija načinila, ne bih rekao boljom, već manje lošom", rekao je.

Na pitanje da li će ikada biti razgovora sa Redžepom Tajipom Erdoganom, Asad je rekao da ne bi bio ponosan da sa njim ulazi u pregovore.

foto: EPA

"Osećao bih se užasno da sarađujem sa tim oportunističkim islamistima, ne muslimanima, islamistima. Ali opet, moj posao se ne svodi na moja osećanja, ukoliko se radi o pitanjima Sirije, moram to uraditi", naveo je.

Evropa trenutno ima 2 problema, veliki broj migranata i sve veći broj džihadista koji će se vraćati sa ratišta u svoje domovine, međutim, Asad je upitao: "Ko je stvorio taj problem?".

"Zato što je Evropa, zajedno sa SAD i Turskom, podržavala terorizam, imate te probleme. Tako da, sve se vraća, sve se plaća. Evropa je od prvog dana podržavala teroriste, krivili su sirijsku vladu, a francuski režim je slao municiju", dodao je.

Takođe, za proteste u Libanu je rekao da mogu biti dobri dok god su spontani i imaju za cilj reformu političkog sistema. Međutim, on smatra da se protestima bez vođstva uvek pokušava manipulisati spolja, a da li će se to desiti i u Libanu zavisi od svesti libanskih demonstranata.

foto: AP/Hassan Ammar

Asad je ponovio i vest, koja nije propraćena u zapadnim medijima, o procurelim mejlovima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) iz kojih se vidi da su hemijski napadi pripisani sirijskoj vladi lažirani.

Na samom kraju, novinarka je Asada pitala da li se oseća kao pobednik i preživeli.

"Kada je svaki grad pogođen teškim bombardovanjem i terorizmom, mislim da se svi Sirijci osećaju kao pobednici, mislim da je u ljudskoj prirodi da preživi sve teškoće", zaključio je.

Kurir.rs/SANA Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja