MERKELOVA POZIVA BALKANCE DA RADE I ŽIVE U NEMAČKOJ: Fali im više od milion radnika, a evo šta donosi novi zakon (VIDEO)
Foto: Instagram/Printscreen

šansa za posao

MERKELOVA POZIVA BALKANCE DA RADE I ŽIVE U NEMAČKOJ: Fali im više od milion radnika, a evo šta donosi novi zakon (VIDEO)

Planeta -

Nemačka početkom sledeće godine donosi novi zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika van Evropske unije, najavila je kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu ekonomije za radnicima.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. i cilj je da se otvori put radnicima van EU da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

Prema poslednjim procenama, tamo trenutno ima 1,3 miliona nepopunjenih radnih mesta.

U ekonomski najjačoj članici EU radi više od 2 miliona građana iz drugih zemalja Unije.

"Ali to nije dovoljno i zato moramo da potražimo kvalifikovane radnike i van EU. Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može da preživi", upozorila je u video-poruci koju je posvetila novom zakonu.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

"Mi trenutno imamo brojna preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom. Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, firme i preduzetnici će napustiti Nemačku, a to ne želimo", upozorila je.

foto: EPA

Radi zadovoljavanja potreba ekonomije, vlada poseže za tri strategije. Prva se odnosi na potpuno iskorišćavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU, a treća na useljavanje stručne radne snage van Unije.

U ponedeljak će se održati vanredni sastanak na kojem bi predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebalo da dogovore kako novim zakonom da privuku što više stručnjaka iz zemalja koje nisu članice EU.

foto: Profimedia

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u cilju obrazovanja u Nemačkoj, a Merkelova je najavila i ubrzano izdavanje radnih viza za stručnjake koji steknu sve uslove.

U Nemačkoj je od početka 2016. na snazi tzv. Pravilo o useljavanju sa zapadnog Balkana koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, nego se odnosi i na nekvalifikovane radnike.

foto: Profimedia

Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza jer se na sastanke u nemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.

Vlada u idućem periodu treba da odluči i treba li to pravilo da se ukine kada 1. marta na snagu stupi novi zakon koji se odnosi i na te zemlje.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Instagram/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track