ONA JE NESTALA U SVEMIRU: Letelica ja danima lutala, a onda se spustila na zemlju! Ali njenog tela nije bilo! (VIDEO)
Foto: Profimedia

MISTERIJA

ONA JE NESTALA U SVEMIRU: Letelica ja danima lutala, a onda se spustila na zemlju! Ali njenog tela nije bilo! (VIDEO)

Planeta -

U jeku trke sa SAD za osvajanje Meseca, Rusija je 1961. poslala Jurija Gagarina u Orbitu. Nakon toga, Amerika je poslala Alana Šeparda, a onda su Rusi odlučili da pošalju ženu u svemir.

Lansiranje je prošlo dobro, ali je pri ulasku u atmosferu nešto pošlo po zlu. Postoje snimci za koje se ne može potvrditi da su autentični, a prema kojima se može naslutiti da se raketa zapalila iako niko zapravo nije saznao šta se tačno dogodilo.

Njene poslednje reči preko radio veze zvučale su ovako: "Slušajte...slušajte! dođite....dođite...pričajte sa mnom! Pričajte! Vruće je...vruće je...nije li ovo opasno?...Vruće mi je...mogu vidjeti plamen! Vruće mi je...32...41...vruće mije....Vidim plamen! Vruće mi je....hoću li se srušiti?".

Prema snimku je očigledno da je povratak na Zemlju krenuo loše i ništa nije funkcionisalo. Raketa je gorela dok se vraćala, a sa njom i žena. Na kraju snimka se čuje da su je obuzele emocije, najverovatnije jer je znala da je kraj blizu, piše The Vintage News.

Nakon poslednjih snimaka, zavladala je tišina. Tri dana kasnije, 26. maja 1961. godine, Sovjeti su objavili da se svemirska letelica vratila na Zemlju. Raketa je u potpunosti izgorela, a ženino telo nije pronađeno. O tome se nikada nije pričalo a ruska vlada poriče da se to ikada dogodilo.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja