PROVALE, S*KS I LAŽI PREDSEDNIKA SAD! Ova žena je učestvovala u opozivima protiv Niksona i Klintona, a sada ČEKA TRAMPA!
Foto: EPA

zoi lofgren

PROVALE, S*KS I LAŽI PREDSEDNIKA SAD! Ova žena je učestvovala u opozivima protiv Niksona i Klintona, a sada ČEKA TRAMPA!

Planeta -

Zoi Lofgren jedina je osoba na američkoj političkoj sceni koja je aktivno učestvovala u tri procesa opoziva predsednika. Ričard Nikson je preduhitrio Senat podnevši ostavku pre glasanja, Bila Klintona su spasili senatori. Teški dani za Donalda Trampa tek počinju.

Punih 46 godina pošto je Predstavnički dom Američkog kongresa pokrenuo proces opoziva tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona, Zoi Lofgren ima priliku da, doduše iz trećeg pokušaja, "dođe glave" jednom predsedniku SAD.

Početak suđenja pred Senatom je pitanje dana, a tim demokrata koji su i pokrenuli proces impičmenta Donalda Trampa predvodiće Zoi Lofgren, koja je, kao student prava 1974. godine, pomagala Komitetu za pravosuđe da definiše optužbe protiv Niksona.

Niksonova karijera, suštinski, bila je okončana još onog trenutka kada je Mark Felt novinarima Vašington posta Bobu Vudvordu i Karlu Bernštajnu ispričao detalje afere koja će ubrzo biti nazvana "Votergejt", ali proces opoziva nikada nije doveden do kraja, pošto je predsednik SAD podneo ostavku ne želeći da se suoči sa Kongresom.

Četvrt veka kasnije, Zoi Lofgren je bila deo Komiteta za pravosuđe Predstavničkog doma koji je odobrio dokumente koji su pratili postupak opoziva Vilijema Džefersona Klintona.

foto: EPA

Republikanci su proces opoziva Bila Klintona pokrenuli pošto se ispostavilo da je tadašnji predsednik SAD lagao o vezi sa pripravnicom u Beloj kući, Polom Džons. Klinton je, takođe, lagao o prirodi odnosa sa Monikom Luinski.

"U Klintonovom slučaju nije bilo teškog kriminalnog dela ili prekršaja. Laž o seksualnom životu ne predstavlja povredu ustavnog poretka, niti pretnju po nacionalnu bezbednost", rekla je Lofgrenova En-Bi-Siju.

Prema njenim rečima, Niksonova zloupotreba službenog položaja ogledala se u pokušaju da iskoristi vladine službe kako bi prikrio provalu u hotel "Votergejt".

"Ali bar nije uključivao druge države. Osnivači SAD bili su zabrinuti zbog mogućeg mešanja drugih država u naš politički sistem", rekla je Zoi Lofgren.

Niksonovo ponašanje ne potpada pod tu kategoriju, pa je s te strane slučaj Tramp mnogo ozbiljniji, smatra Lofgrenova.

Demokrate pozive za opoziv Trampa zasnivaju na tvrdnjama da je predsednik SAD, preko svog advokata i nekadašnjeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, pokušao da nastavak američke pomoći Ukrajini uslovi početkom istrage protiv sina mogućeg demokratskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Džozefa Bajdena.

O pokušaju Donalda Trampa da "pritisne" Ukrajince svedočilo je sijaset visokih američkih zvaničnika, zbog čega demokrate smatraju da senatori, bez obzira na partijsku pripadnost, neće moći da ignorišu argumente, te da će Tramp, na koncu, biti izbačen iz Bele kuće.

foto: EPA

Republikanci su, istovremeno, pronašli svedoke koji tvrde suprotno, navodeći da se događaji o kojima govore pristalice opoziva nisu odvijali na način koji bi mogao ugroziti poziciju Donalda Trampa.

"Proces opoziva nije pokrenut jer je predsednik lagao o seksualnom životu. Njegov bivši advokat je u zatvoru jer je lagao o predsednikovim poslovima", rekla je Lofgrenova, aludirajući na slučaj Majkla Koena, koji je iza rešetaka završio jer je lagao o isplatama ženama koje su tvrdile da su bile u vezi sa Trampom. Predsednik SAD je te navode demantovao.

Bilo bi pogrešno da predsednika gonimo jer je zataškavao te afere i to nećemo činiti", rekla je Lofgrenova, tvrdeći da je za Ameriku loše što se ispostavilo da predsednik radi stvari protivne nacionalnim interesima.

"Bilo bi sjajno da se pojavi neko bezazleno objašnjenje, mada teško mogu da zamislim kako bi takvo objašnjenje zvučalo", rekla je Zoi Lofgren.

Iskustvo Zoi Lofgren ključna je preporuka zbog koje ju je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i izabrala u tim koji će optužbe protiv Trampa predstaviti Senatu. U dva slučaja impičmenta u kojima je do sada učestvovala Zoi Lofgren, predsednici SAD nisu opozvani u Kongresu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track