STOLTENBERG SE VEĆ POHVALIO: NATO će imati dronove koji nadgledaju Rusiju! Šteta što nismo imali ovaj GLOBAL HOUK 2014!
Foto: Profimedia

nato ih već testira

STOLTENBERG SE VEĆ POHVALIO: NATO će imati dronove koji nadgledaju Rusiju! Šteta što nismo imali ovaj GLOBAL HOUK 2014!

Planeta -

NATO će do 2022. godine razviti nove strateške bespilotne letelice "global houk", koje će moći da lete neprekidno 30 sati, što može da obezbedi uvid i u ono što se dešava u Rusiji, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za norveški list "Verdens gang".

"Da smo imali ovu tehnologiju 2014. godine, kada je Rusija koristila vojnu silu u Ukrajini i anektirala Krim, ona bi nam dala mnogo preciznije informacije o onome što se dogada. U doba krize postoji velika konfuzija i neizvesnost i izuzetno je važno imati pouzdane informacije", rekao je Stoltenberg.

On je objasnio da će dronovi moći da lete na visini od 18 kilometara, a da će radar i senzori moći da daju oštre slike onoga što se događa na zemlji, u rasponu od 200 metara.

foto: EPA / Airman 1st Class/ Tristan Viglian

Prema njegovim rečima, nove bespilotne letelice Alijansi pružaju jedinstvenu prednost, kakvu, kaže, nemaju ni Rusija ni Kina, koje nemaju dronove koji mogu da lete na tolikoj visini, a Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja koja ima nešto slično.

foto: EPA / Stephanie Lecocq

Stoltemberg je dodao da se dve letelice trenutno testiraju u bazi na Sicijili, a da će u toku godine biti dopremljena još tri drona.

NATO je kupio 10 bespilotnih letelica global houk.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track