ZVANIČNO POČEO TRAMPOV OPOZIV U SENATU: Evo zašto prognoze govore da će se predsednik izvući (VIDEO)
Foto: AP

žele da smene šefa bele kuće

ZVANIČNO POČEO TRAMPOV OPOZIV U SENATU: Evo zašto prognoze govore da će se predsednik izvući (VIDEO)

Planeta -

Zvanično je počeo proces opoziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Prvo se iznose uvodne reči dve strane, a tužioci iz Predstavničkog doma će pročitati dve tačke optužnice - za zloupotrebu moći i opstruisanje rada kongresa.

Demokrate su dobile sat vremena da objasne argument koji je izneo Čak Šumer lider demokratske manjine u Senatu. On traži od Senata da Beloj kući naloži "određene dokumente i snimke".

Trampov advokat Pit Sipolone tražio je od menadžera impičmenta Adama Šifa da dostavi njegovom timu dokumenta koja se tiču uzbunjivača.

foto: AP

"Hoće li nam gospodin Šif dati dokumenta? Tražili smo da nam ih dostavi, i to kada je obelodanjeno da je njegovo osoblje sarađivalo sa uzbunjivačem, iako tako prvobitno nije tvrdio. Dajte javnosti da ih vidi, i dalje čekamo, rekao je Trampov advokat", rekao je.

Govoreći pred Senatom, Trampov advokat kritikovao je demokratskog poslanika Adama Šifa koji će voditi ekipu pravnika u procesu opoziva. On je, takođe, rekao i kako se Tramp našao na meti demokrata zbog njegovih odnosa s Ukrajinom nakon što ruska istraga nije pokazala ono čemu su se oni nadali.

"Kad je propala ruska istraga, prebacili su se na Ukrajinu", rekao je.

Vođa republikanske većine Mič Mekonel rekao je kako želi da suđenje traje što kraće. S druge strane, demokrate su poručile kako je najavljeni kratki vremenski okvir nastojanje da se prikrije nedolično predsednikovo ponašanje.

foto: EPA

Vođa demokrata u Senatu Čak Šumer kazao je kako je predložena republikanska rezolucija koja određuje način suđenja Donaldu Trampu u Senatu "ništa drugo, nego nacionalna sramota". Šumer je kritikovao plan vođe republikanaca u Senatu Miča Mekonela, prema kom bi se održala saslušanja koja bi trajala do dugo u noć.

"O nečemu tako važnom kao što je opoziv, Mekonelova rezolucija nije ništa drugo nego nacionalna sramota i osta će zapisana u istoriji kao jedan od najmračnijih dana Senata", rekao je Šumer na konferenciji.

Navedena rezolucija predviđa suđenje od 48 sati u kom će tužioci, dvoje demokrata iz Predstavničkog doma, i četvoro Trampovih advokata imati jednako vreme za iznošenje svojih argumenata tokom četiri dana.

Trampa na suđenju zastupaju savetnik Bele kuće Pet Kipolone, lični Trampov advokat Džej Sekulov, bivši nezavisni savetnik čija je istraga utrla put za proces opoziva Bila Klintona Kein Star, kao i penzionisani profesor prava na Univerzitetu Harvard Alan Deršovic.

Tramp je opozvan u u decembru, ali u Senatu će do toga teško doći, budući da je potrebna dvotrećinska većina, a republikanci, za razliku od Predstavničkog doma, u Senatu imaju većinu.

Zadatak senatora je da odluče je li Tramp zloupotrebio svoju dužnost i ometao Kongres, za šta je optužen u dva člana opoziva koje je prošlog meseca prihvatio Dom.

U njima se navodi da je Tramp pokušao da izvrši pritisak na Ukrajinu u pogledu uplitanja na izbore 2020. kako bi mu pomogla da pobedi, i da je tada nastojao da spreči kongresnu istragu o svojim postupcima.

Ovo je treći put da američki predsednik prolazi suđenje o opozivu. Pre Donalda Trampa, kroz to su prošli Endru Džonson 1868. i Bil Klinton 1999. godine.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track