SUSRET NA JAHTI O KOME SE MALO ZNA! Sve o sastanku šefa Kremlja sa Trampovim čovekom: Putin jedino razume ISTINU I MOĆ!
Foto: AP/Dmitry Astakov, Shutterstock

u vreme kada ruski predsednik nije želeo saradnju sa obamom

SUSRET NA JAHTI O KOME SE MALO ZNA! Sve o sastanku šefa Kremlja sa Trampovim čovekom: Putin jedino razume ISTINU I MOĆ!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je 2013. godine da je završio s predsednikom SAD Barakom Obamom i da će čekati dok Amerika ne izabere predsjednika s kojim bi mogao da posluje.

"Odustao sam od vašeg predsednika", rekao je Putin tadašnjem šefu "Eksona" Reksu Tilersonu, koji će kasnije postati državni sekretar predsednika Trumpa.

"Sačekaću vašeg sledećeg predsednika i videću da li mogu da se sporazumem sa njim."

Tilerson (67) je Putina znao godinama unazad, mnogo pre svog imenovanja u Trampov kabinet. Tokom 2013. godine, kada su se približavale Zimske olimpijske igre u Sočiju, Putin je pozvao Tilersona na ručak na njegovoj jahti.

U vreme kada je prošlo nepunih godinu dana Obaminog drugog mandata odnos SAD i Rusije bio je narušen. Amerika je otkazala bilateralni sastanak sa Putinom, kao vrstu ukora zbog odluke zvanične Moskve da dodeli azil Edvardu Snoudenu.

Nova knjiga dvojice novinara Vašington Posta detaljno govori o sastanku na Crnom moru između Putina i Tilerson, gde je ruski predsednik izneo svoju netrpeljivost prema Obami.

Tilerson će kasnije reći Trampu: "Jedino što Putin razume je istina i moć". Putin se, rekao je Tilerson, "budi svakog jutra pitajući: Gde Amerika ima problema? Idemo tamo da napravo da bude još gore."

U vreme kada se Putin žalio na Obamu, Tramp se obraća Putinu u nadi da će ruski predsednik možda prisustvovati takmičenju Mis Univerzum koje je Tramp planirao u Moskvi.

U tvitu 18. juna 2013. godine, Tramp je napisao: "Mislite li da će Putin otići na Mis Univerzum u novembru u Moskvi - ako ode, da li će postati moj novi najbolji prijatelj?"

Ostalo je istorija.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track