ČITAV GRAD U KARANTINU: Iz Vuhana ne sme niko da izađe, gradski prevoz obustavljen zbog SMRTONOSNOG VIRUSA
Foto: AP

bolest se prenela u nekoliko država

ČITAV GRAD U KARANTINU: Iz Vuhana ne sme niko da izađe, gradski prevoz obustavljen zbog SMRTONOSNOG VIRUSA

Planeta -

Gradske vlasti Vuhana odlučile su da ukinu sve odlazne letove i polaske vozova kako bi se sprečilo širenje smrtonosnog virusa od kojeg je umrlo 17 ljudi, a više stotina ljudi se razbolelo.

Od stanovnika Vuhana je zatraženo da ne napuštaju grad, ukoliko nemaju opravdane razloge za to.

Nešto kasnije, na tviter nalogu državnog Narodnog dnevnika je objavljeno da od srede od 22 sata nikome neće biti dozvoljeno da napusti Vuhan, a aerodrom i železničke stanice biće zatvoreni.

foto: EPA

Navodi se i da će privremeno biti obustavljen i gradski prevoz autobusima i metroom, a neće saobraćati ni međugradski autobusi.

Broj obolelih u Kini se brzo uvećava, a bolest se već prenela u nekoliko država, zbog čega je danas u Ženevi Svetska zdravstvena organizacija okupila tim stručnjaka koji treba da odluči da li će biti proglašeno vanredno stanje na globalnom nivou. Odluka o tome nije doneta, a sastanak će biti nastavljen u četvrtak.

foto: EPA

Zabrinutost zbog mogućnosti izbijanja epidemije velikih razmera je dodatno uvećana kada su kineski lekari utvrdili da se virus prenosi sa čoveka na čoveka i da je moguća njegova mutacija.

Neki od uglednih svetskih stručnjaka smatraju da su već ispunjeni uslovi da Svetska zdravstvena organizacija proglasi vanredno stanje.

foto: EPA

Profesor Piter Horbi sa Oksforda kaže da su za to neophodna tri uslova: da je reč o novoj vrsti uzročnika bolesti, da postoji veliki rizik od njegovog širenja i da je neophodna globalno koordinisana akcija na suzbijanju bolesti.

"Moje je mišljenje da su sva tri uslova već ispunjena", rekao je Horbi.

Kurir.rs/Fonet Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track