SOROŠ ZAPRETIO: Srušiću Trampa i Sija i dajem MILIJARDU dolara za to! Svet bi bio lepše mesto bez njih
Foto: Profimedia

Investitor protiv „diktatora“

SOROŠ ZAPRETIO: Srušiću Trampa i Sija i dajem MILIJARDU dolara za to! Svet bi bio lepše mesto bez njih

Planeta -

Svet bi bio mnogo lepše mesto da njih dvojica nisu na vlasti u SAD i Kini, rekao je poznati liberalni milijarder

DAVOS - Američki investitor i milijarder Džordž Soroš (89) najavio je da će donirati milijardu dolara univerzitetima kako bi se ojačala demokratija u borbi protiv autoritarnih lidera u SAD i Kini Donalda Trampa i Si Đinpinga.

On je oštro napao dvojicu predsednika u svom redovnom godišnjem obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP/Manuel Balce Ceneta, EPA

Otvoreno društvo

Soroš, koji je težak 8,3 milijarde dolara, upozorio je na rastuću opasnost od populizma i klimatskih promena, obećavši da će novom globalnom univerzitetu donirati milijardu dolara za borbu protiv netolerancije. On je poručio da želi da poveže postojeće univerzitete širom sveta:

- Donald Tramp je prevarant i narcis koji krši granice američkog ustava. Predsednik Kine Si Đinping koristi modernu tehnologiju kako bi proširio totalnu kontrolu među građanima. Svet bi bio mnogo lepše mesto da njih dvojica nisu na vlasti - rekao je Soroš.

Milijarder, koji je jedan od najvećih donatora Demokratske stranke u SAD, istakao je da su Peking i Vašington najveća pretnja otvorenim društvima: - Oba lidera pokušavaju da prošire svoju moć i van ustavnih ovlašćenja. Tramp je spreman da žrtvuje nacionalne interese za račun svog ličnog bogaćenja i učiniće praktično sve što može da osvoji drugi mandat. Nasuprot njemu, Si je rešen da iskoristi Trampove slabosti i veštačku inteligenciju da kontroliše sopstveni narod.

Soroš, koji je preživeo Holokaust zahvaljujući tome što je krivotvorio dokumenta, postao je poznat širom sveta, nakon što je na berzi špekulativnim akcijama uspeo da obori vrednost britanske funte i u danu zaradi milijardu dolara. On je uložio više desetina milijardi dolara u širenje liberalnih demokratskih vrednosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Sukob s Orbanom

Zbog sukoba s Viktorom Orbanom bio je primoran da zatvori svoj univerzitet osnovan u Mađarskoj još davne 1971. - Globalna mreža univerziteta biće najvažniji projekat mog života i trebalo bi da bude pokrenuta dok sam ja još živ - rekao je Soroš.

Investitor je kritikovao i indijskog premijera Narendru Modija, rekavši da on uvodi kaznene mere u Kašmiru, poluautonomnoj oblasti s većinskim muslimanskim stanovništvom i preti da ostavi milione muslimana bez državljanstva.

Tužilac Adam Šif tvrdi: Putin zahvaljuje bogu zbog Trampa

Demokrata Adam Šif, glavni tužilac u Senatu protiv Donalda Trampa u procesu opoziva, izjavio je da je predsednik SAD svog ruskog kolegu Putina učinio vernikom jer ovaj zahvaljuje bogu zbog toga što niko više ne priča o ruskom mešanju u američke izbore, već o Trampovom mešanju u situaciju u Ukrajini. - Putin mora da je rekao: „Hvala bogu, niko nas više ne optužuje za mešanje u američke izbore, sada svi govore o Ukrajini“ - tvrdi Šif. - Amerikanci zaslužuju predsednika na koga mogu da se oslone, koji će njihove interese staviti na prvo mesto.

Da bi Tramp bio opozvan u Senatu, gde većinu imaju republikanci, za to mora da glasa dve trećine senatora.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track