KINESKI LEKAR UMRO OD KORONAVIRUSA: Vratili ga iz penzije kako bi lečio pacijente! Zarazio se, pa preminuo posle 9 dana
Foto: Profimedia

tuga

KINESKI LEKAR UMRO OD KORONAVIRUSA: Vratili ga iz penzije kako bi lečio pacijente! Zarazio se, pa preminuo posle 9 dana

Planeta -

Lekar iz Vuhana, Liang Vudong (62), vratio se iz penzije kako bi spasavao zaražene koronavirusom no ubrzo se i sam zarazio, a preminuo je u subotu ujutro.

Osim Vudonga, preminuo je još jedan lekar, Đang Đudžen, koji je umro od srčanog udara dok je lečio zaražene, ali nije još objavljeno da li i on žrtva virusa ili je doživeo infarkt zbog iscrpljenosti.

Doktor Liang je radio u bonlici u Vuhanu i prva je poznata žrtva smrtonosnog virusa među medicinskim osobljem, prenosi Gardijan.

Iako je bio u penziji, pozvali su ga da pomogne da se zaustavi širenje virusa. Lekar je preminuo devet dana nakon što se zarazio smrtonosnim virusom, prenosi Metro.

Njegova smrt dolazi usled pojave velikog broja postova na društvenim mrežama koji pokazuju kako se iscrpljeni lekari i medicinske sestre bore da zbrinu sve veći broj pacijenata.

Broj mrtvih zbog korona virusa tako je skočio na 80, a čak je 56 milijuna ljudi u karantinu koja je proširena na 18 gradova. Broj zaraženih se povećao na preko 2.700 ljudi.

Tokom vikenda je objavljen i video u kojem se vidi koji haos vlada u Vuhanu, a na kojem se vidi kako pacijenti u bolnici u Vuhanu vrište u panici, a osoblje bolnice pokušava da ih smiri. Navodno neki od osoblja nose pelene jer ne stižu da odu u toalet.

Hongkong je takođe najavio mere ograničavanja putovanja u Kinu i iz Kine zbog pretnje od zaraze, a objavljeno je i kako će škole ostati zatvorene najmanje do 17. februara.

U Hongkongu su proglasili i najveći stepen uzbune te su pojačali sve mere usmerene prema smanjivanju rizika od širenja zaraze.

Kineske vlasti zabranile su i sav saobraćaj prema Pekingu i iz njega od nedelje. U grad će moći da se putuje jedino autobusima, ali ne i ličnim automobilima i vlakovima. Sav saobraćaj unutar grada ostaje dozvoljen.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je oformila šest timova u kojima je 1230 medicinskog osoblja za pomoć Vuhanu.

Objavljeno je i da je zabeležen prvi slučaj zaraze u Australiji kod Kineza u 50-ima. On je u Australiju došao iz Kine letom iz Guangdžoua 19. januara, a tokom boravka u Kini bio je u Vuhanu. Trenutačno je stabilno u bolnici u Melburnu.

Virus je dosad zabeležen u Kini, Tajlandu, Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj, SAD-u i Australiji.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track