NEVIĐENI SKANDAL U NEMAČKOJ: U danima sećanja na žrtve Aušvica razgrabljeno nacističko pivo! Cena krije posebnu poruku
Foto: Facebook / Gottz Ulrich

sramota

NEVIĐENI SKANDAL U NEMAČKOJ: U danima sećanja na žrtve Aušvica razgrabljeno nacističko pivo! Cena krije posebnu poruku

Planeta -

Nemačka policija istražuje skandalozan slučaj prodaje piva sa etiketom u nacističkoim stilu i to u danima kada se svet seća žrtava Holokausta.
Fotografije ovog piva "Pivare nemačkog rajha" objavio je načelnik jednog nemačkog okruga uz poruku da se oseća posramljeno.

"Stidim se. Ovo je provokacija neonacista tačno 75 godina od kako su sovjztske trupe oslobodile logir smrti u Aušvicu" napisao je na Fejsbuku Got Ulrih.

Nacistički simboli su zabranjeni u Nemačkoj, kao i simboli koji su u jasnoj vezi sa ideologijom nacista ili krajnje desnioce. Ipak, u nekim kulturnim kontekstima se toleriše.

foto: Facebook / Gottz Ulrich

Inače, danas se u nekadašnjem logoru smrti Aušvic, u kojem su Nacisti ubili oko 1,1 milion ljudi, održava 75. godišnjica od sovjetskog oslobođenja preživelih zarobljenika.

Ono zbog čega je Ulrih naročito zgrožn je, kakao je rekao, što se pivo sa ovim etiketama pojavilo u njegovom rodnom gradu Bad Bibra u petak i "rasprodato je brzinom svetla".

foto: Facebook / Gottz Ulrich

Etiketa bojom podseća na smeđu nacističku uniformu a simbol nacističkog orla je modifikovan tako ad je umesto "svastike" prikazan gvozdeni krst u vencu. Takođe, etiketa je ispisana gotskim fontom što je standard u neonacističkoj propagandi.

Pivo se prodavalo u prodavnici koja je deo poznatijeg lanca maloprodajnihg objekata koji se naknadno distancirao od ovakve ponude, naglasivši da je reč o samostalnoj odluci nezavisne franšize.

foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

Nemački mediji izveštavaju da se ovo pivo pojavilo u prodaji još početkom ovog meseca putem interneta, a oglasio ga je tomi Frenk, poznati neonacistički aktivista. Frenk vodi pab u blizini gradića u kojem se održava godišnji neonacistički festival.

Takođe, skrivena poruka ovog piva nalazi se u ceni piva koja je 18,88. Brojevi 18 i 88 su inače nacistički kodni brojevi - po azbučnom redu reč je o 1. i 8. slovu azbuke odnosno A.H. (skraćeno od Adolf Hitler) i h.h. (Hail Hitler).

Kurir.rs / BBC Foto: Facebook / Gottz Ulrich

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track