Najnovije vesti

OVO SU GRANICE PALESTINSKE DRŽAVE Trampov predlog šok za sve, Palestinci dobijaju veću teritoriju, ali je ne žele (FOTO)
Foto: Profimedia, Printscreen Twitter

otvoreno

OVO SU GRANICE PALESTINSKE DRŽAVE Trampov predlog šok za sve, Palestinci dobijaju veću teritoriju, ali je ne žele (FOTO)

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp objavio je na svom profilu na Tviteru predlog novih granica Izraela i Palestine, koje je predstavio u okviru svog „dogovora veka“.

„Ovako bi mogla da izgleda buduća Palestina sa prestonicom u delovima istočnog Jerusalima“, napisao je on.

„Uvek ću pružati podršku Izraelu i jevrejskom narodu. U potpunosti podržavam njihovu bezbednost i pravo da žive u svojoj istorijskoj domovini. Vreme je za mir“, dodao je on.

​Prema planu, Palestina bi mogla da bude povezana magistralnim putevima sa Jordanom, iako bi zapadni delovi te zemlje ostale u rukama Izraela. Pored toga, palestinski sektor Gaza bi bio drastično povećan i bila bi pridodata dva krupna regiona u blizini egipatskih granica.

Kako je Tramp ranije saopštio, „dogovor veka“ bi, ukoliko se sa njim saglase, Palestincima dao šansu da konačno stvore sopstvenu državu, kao i da bi im to omogućilo da udvostruče svoju teritoriju.

Istovremeno, Tramp je saopštio da bi prema tom planu Jerusalim ostao nedeljiva prestonica Izraela.

Takođe, SAD će zarad implementacije ovog dogovora otvoriti svoju ambasadu za Palestince u istočnom delu Jerusalima.

Ujedno će biti formiran i zajednički američko-izraelski komitet koji će pratiti implementaciju „dogovora veka“.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia, Printscreen Twitter

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...