GROM IZ VEDRA NEBA! ERDOGAN ZAPRETIO RUSIJI: Strpljenje nam je pri kraju, ne poštujete sporazum, uradićemo šta moramo!
Foto: AP / Burhan Ozbilici

pretnja

GROM IZ VEDRA NEBA! ERDOGAN ZAPRETIO RUSIJI: Strpljenje nam je pri kraju, ne poštujete sporazum, uradićemo šta moramo!

Planeta -

Rusija ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o sirijskom Idlibu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i najavio da će Turska reagovati.

„Poslednjih dana u Idlibu su pojačani napadi režima koji se oslanja na podršku Rusije. U ovom trenutku Rusija ne poštuje sporazum iz Astane i Sočija. Naše strpljenje je pri kraju. Mi smo rekli Rusiji, ako ne prestanete da bombardujete, uradićemo to što moramo“, rekao je Erdogan televiziji NTV.

On je naglasio da astanski proces više ne postoji a da postoji mogućnost da Moskva, Ankara i Teheran preduzmu korake da se on oživi.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da Rusija ometa primirje u Siriji.

Podsetimo, prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: AP/Burhan Ozbilici)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track