ČUVENI REŽISER ISPROZIVAO AMERIKU Ko je protiv rata ne može da snima filmove, a iza svega stoji CIA! Mi smo imperija zla
Foto: Youtube/Printscreen

kritikovao obe partije

ČUVENI REŽISER ISPROZIVAO AMERIKU Ko je protiv rata ne može da snima filmove, a iza svega stoji CIA! Mi smo imperija zla

Planeta -

"Američka filmska industrija se promenila do neprepoznatljivosti, a 2001. godina je bila prekretnica", rekao je poznati režiser Oliver Stoun.

Kako je naglasio, producenti filmove koji se kritički osvrću na američku vojsku i CIA, koriste se finansijskim restrikcijama.

"Možda tokom '80-ih, kada sam snimao 'Vod' ili 'Rođen 4. jula' sam mogao to da radim, to je bio malo opušteniji sistem", rekao je Stoun.

Kada je pala Gvozdena zavesa i završio se Hladni rat, stvari se nisu promenile nabolje, smatra režiser.

"Moja karijera je počela da trpi jer bih ponekad rekao nešto što se ne bi svidelo američkim producentima, a onda bi nas sponzori "ekonomski cenzurisali". Možete da skrešete budžet. Recimo da hoćete da snimite film koji kritikuje američku vojsku, rat u Iraku ili nešto slično. Ako želite to da snimite - to se neće dogoditi", objasnio je.

Stoun, dobitnik nagrada Zlatni globus i Oskar, često je kritikovan zbog svojih antiratnih stavova, a u poslednje vreme i zbog serije intervjua koje je snimio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"To nije nešto što pogađa samo američku filmsku industriju. Pratim američke medije i oni svi prenose isto. Ne čijete ništa o Iranu i Kini, ne čujete o Severnoj Koreji, o Venecueli, ne možete čuti priču iz njihovog ugla. CIA je posle Drugog svetskog rata shvatila da želi da uđe u biznis, medijski biznis, tako da stavljaju svoje ljude i agente u novine, magazine i TV kanale", rekao je Stoun.

Na pitanje ima li nade, nije bio preterano optimističan. Smatra da obe partije, republikanska i demokratska, igraju po istim pravilima kada je reč o ratu ili miru.

"Ne postoji nijedna partija u Americi, nijedan demokratski glas, osim nekih malih trećih partija, koja bi rekla 'zašto vodimo ove ratove. Demokrate su iste kao republikanci. Hilari Klinton i njena ekipa, Džo Bajden... svi su oni ratni huškači kao bilo koji republikanski Dik Čejni", uveren je.

"Imperije padaju. Nadajmo se da će i ova imperija, ove zle stvari, a mi smo imperija zla...", zaključio je Stoun.

Kurir.rs/RT Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track