LITVANSKI BEZBEDNJACI OBJAVILI KO IM JE NAJVEĆA OPASNOST: Plaše se Rusije i Kine, a evo i zbog čega
Foto: Profimedia

procena

LITVANSKI BEZBEDNJACI OBJAVILI KO IM JE NAJVEĆA OPASNOST: Plaše se Rusije i Kine, a evo i zbog čega

Planeta -

Rusija i Kina označene su kao najveća pretnja po nacionalnu bezbednost Litvanije u najnovijem izveštaju bezbednosnih službi te države, koji je danas objavljen.

U zajedničkom saopštenju litvanske vlade i službe nacionalne bezbednosti, ocenjuje se da rusku spoljnu i bezbednosnu politiku pokreću želje Kremlja da, kako prenosi AP, "obezbedi stabilnost režima i domaćoj javnosti demonstrira koliko je vlada neophodna".

U istom izveštaju pominje se i Kina i "zlonamerno korišćenje kineske sajber tehnologije u virtuelnom prostoru Litvanije".

AP prenosi da se u godišnjem izveštaju na 324 strane iza kojeg stoje Ministarstvo odbrane i Agencija državne bezbednosti, ocenjuje da je međunarodna konfrontacija Rusije sa Zapadom ohrabrila i Rusiju i Kinu da uzajamno usklađuju svoje interese.

"Ove zemlje održavaju bliske političke i vojne odnose i koordinišu svoje pozicije o međunarodnim pitanjima", navodi se u izveštaju.

Pre tri decenije Litvanija je napustila Sovjetski Savez, pridruživši se 2004. godine NATO i EU.

Kada je 2014. godine Rusija anektirala Krim od Ukrajne, u Baltičkim zemljama, bivšim sovjetskim republikama Litvaniji i susednim Latviji i Estoniji, ponovo se javila strepnja da bi i one mogle biti sledeće.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track