NOVA GLAVOBOLJA ZA AMERE: Nije dovoljno što je Su-57 nevidljiv, Rusi ga opremaju raketama neviđenih dimenzija (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

NOVA GLAVOBOLJA ZA AMERE: Nije dovoljno što je Su-57 nevidljiv, Rusi ga opremaju raketama neviđenih dimenzija (VIDEO)

Planeta -

Osnovna karakteristika lovačkog aviona Su-57 koja mora da zadovolji standard male radarske reflektivnosti dodatno su usložili posao razvojnih konstruktora koji razvijaju naoružanje za ovu letelicu.

To naoružanje mora da ima iste, ako ne i bolje performanse od sadašnjih raketa, dok istovremeno njihov oblik ne sme da naruši "steltnost" aviona. Ove rakete će se kačiti na posebne nosače koji će se nalazi u unutrašnjosti trupa letelice.

„Modeli raketa koje bi se kačili na spoljne nosače letelice, nisu problematične kada se govori o tehničko-taktičkim performansama raketa. Međutim, problem će biti zadržavanje tih karakteristika za rakete koje moraju da se postave na nosače u unutrašnjosti trupa aviona. Ova raketa u odnosu na standardne projektile mora da bude dosta manja, sa sklopivim krilnim i repnim površinama. Do sada je ruska vojna industrija radila na raketnom naoružanju strategijske namene koje se lansiralo iz unutrašnjosti trupa (krstareće rakete velikog dometa H-101/H02 koje nose strategijski bombarderi T-95MS i Tu-160, primedba prevodioca). Međutim, razvoj taktičkih raketa visokih brzinskim i manevarskih karakteristika, koje će se smeštati u unutrašnje odseke borbenih letelica je nešto sasvim novo“- ističe prvi čovek korporacije "Taktičko raketno naoružanje", a prenosi internet portal RG.

Ova korporacija je jedan od vodećih segmentata ruske vojne industrije koji je specijalozovan za proizvodnju vazduhoplovnih ubojnih sredstva klase „vazduh-vazduh“ i „vazduh-zemlja“ uključujući i specijalizovane verzije raketa koji se namenjene borbi protiv površinskih brodova i neprijateljskih radarskih kapaciteta.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, kojeg su razvili vazduhoplovni inžinjeri OKB Suhoj. On je namenjen izvršavanju širokog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne vazduhoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih zemaljskih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacije izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja itd.

Posebna pažnja ruskih vojnih konstruktora je usmerena na izgradnju naprednog raketnog naoružanja klase "vazduh-vazduh" koje će ovoj letelici obezbediti ostvarivanje dominacije u vazdušnom prostoru. To se pre svega odnosi na razvoj supermanevrišućih raketa kratkog i srednjeg dometa (R-73/RVV MD i K-77M/RVV AE), ali i rakete velikog dometa za napad na ciljeve na daljinama 300+km kao što je R-37M. Pored rekonfiguracije njihovih gabarita i dizajna, posebna pažnja je posvećena razvoju nove generacije ultra-otpornih (na sredstva protivelektronske borbe, prim.predovioca) samonavođenih bojevih glava visoke osetljivosti.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track