MEDIJI PROVALILI VELIKU LAŽ BELE KUĆE: Evo zašto je ubistvo Sulejmanija DRŽAVNI TERORIZAM i opasan presedan (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

njujork tajms

MEDIJI PROVALILI VELIKU LAŽ BELE KUĆE: Evo zašto je ubistvo Sulejmanija DRŽAVNI TERORIZAM i opasan presedan (VIDEO)

Planeta -

Glavni komandant iranskih Kuds snaga Kasim Sulejmani nije planirao nikakve napade na Sjedinjene Države, navodi se u izveštaju Bele kuće koji je Donald Tramp imao na stolu kada je naredio pokretanje napada.

To je akt državnog terorizma, u kom je iranski general ubijen 3. januara, i koja je objavljena u petak. U izveštaju koji je predat Donaldu Trampu ne spominju se te pretnje.

"Dopis sa dve stranice koji je Predstavnički dom objavio u petak kaže da je državni udar protiv Sulejmanija izvršen kao odgovor na prethodne napade i da će Iran u budućnosti odvratiti od sprovođenja ili podrške", piše u dokumentu koji je citirao Njujork Tajms.

Istog dana kada je dokument objavljen, Senat je usvojio zakon o ograničavanju predsedničkih ratnih ovlašćenja protiv Irana, zakon o kome Kongres mora da raspravlja, ali koji može nadvladati veto predsednika.

Stoga se u napomeni navodi da je Bela kuća lagala kada je rekla da general planira neposredni napad na SAD, a njegova likvidacija je navodno sprovedena "da bi to sprečila".

Dakle, sada je zvanično potvrđeno da su SAD lagale svetu. Ali uprkos lažima, ostaje ogroman deo onoga što se dogodilo.

Nikada u istoriji Sjedinjene Države nisu otišle tako daleko. Naravno, mnogo puta u prošlosti Sjedinjene Države su optuživane za uklanjanje međunarodnih aktera za koje se smatra da se suprotstavljaju američkim interesima i često su pronalazile dokaze o takvim optužbama, kao što su ratni zločini, mučenja, suzbijanje opozicije i sve, ali nikada ta praksa nije bila tako eksplicitna kao kod čina likvidacije Suleimanija, kog je američka vojska ubila po nalogu predsednika Trampa.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track